eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mid adult woman is crying.
Nyitókép: solidcolours/Getty Images

Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz szóban a partnere

A nők több mint egyharmada (36 százalék) küzd önértékelési problémákkal partnere negatív megjegyzései miatt – derül ki az Avon és a No More alapítvány felméréséből, amelyet nyolc országban 8300 nő részvételével végeztek el. A szakemberek arra intenek: a bántalmazó szavak is felérnek egy pofonnal.

Az Avon a nők vállalataként és a nemi megkülönböztetésen alapuló erőszak elleni küzdelem élharcosaként, a No More alapítvánnyal együttműködve, a 16 Akciónap kapcsolati erőszak elleni világméretű kezdeményezéshez csatlakozva kampányt indít, aminek célja, hogy emberek millióinak segítsen felismerni a verbális bántalmazást és annak szerepét a párkapcsolati erőszakban – olvasható a kozmetikai vállalat sajtóközleményében.

Az említett felmérésből fény derült arra, hogy a nők 11 százaléka nem tudja, hova fordulhat segítségért, ha szóbeli bántalmazás éri, illetve minden tizedik nő azért nem tett lépéseket a segítség irányába, mert partnere folyamatosan kontrollálta, vagy mert tartott a lehetséges következményektől. Az ilyen és ehhez hasonló félelmek végett sokan ragadnak bántalmazó kapcsolatban annak ellenére is, hogy tisztában vannak helyzetükkel.

A kutatás résztvevőinek közel felét (47 százalék) érte már negatív megjegyzés partnerétől megjelenését illetően, és minden ötödik nő (19 százalék) szembesült ilyen jellegű kritikával az elmúlt hónapban. Más negatív megjegyzésekkel is gyakran találkoztak a megkérdezettek, 43 százalékuk szembesült már kritikával intelligenciáját, 44 százalékuk munkáját vagy karrierjét, 50 százalékuk testalkatát és 50 százalékuk ruházatát illetően.

A testalkattal kapcsolatos kritikák a 25–34 éves korosztályt érik leggyakrabban, a megkérdezettek egynegyede (24 százalék) kapott ilyen megjegyzést az elmúlt hónapban,

míg az 55 év felettiek körében ennek aránya 10 százalékra tehető – ismertetik.

A nők külsejére vonatkozó kritikák mellett gyakoriak a hozzátartozóikra tett megjegyzések is, a megkérdezettek több mint fele (55 százalék) állítja, hogy partnere negatívan illette barátait vagy családtagjait. Közel egynegyedük (23 százalék) tapasztalta mindezeket az elmúlt hónapban. A bántalmazók gyakran manipulálják ezáltal partnerüket, melynek célja, hogy elidegenítsék őket szeretteiktől, így nehezítve meg kilépésüket a bántalmazó kapcsolatból.

Pamela Zaballa, a No More alapítvány globális ügyvezető igazgatója elmondta: „A szóbeli bántalmazás nagyon gyakori és jelentős probléma világszerte, amely komoly hosszú távú következményekkel járhat az áldozatok önbecsülését és önbizalmát illetően. Sok esetben előfutára lehet a fizikai erőszaknak is, ezért létfontosságú, hogy felhívjuk rá a figyelmet, és tudatosítsuk mindenkiben, hogy

a verbális bántalmazást nem szabad eltűrni és elbagatellizálni."

Az elhallgatástól a segítségkérésig

A szóbeli bántalmazást elszenvedő nők csupán 16 százaléka keresett segítséget, 30 százalékuk családtaghoz, 26 százalékuk pedig baráthoz fordult. Annak ellenére, hogy a felmérésben mindössze 8300-an vettek részt érdekes adat, hogy a válaszadók 2 százaléka nem közeli hozzátartozótól, hanem például a kozmetikusától vagy fodrászától, 2 százalékuk pedig az Avon tanácsadójától kért támogatást. Ezek az adatok jól bizonyítják, hogy egy kontrolláló kapcsolatban, ahol a bántalmazó elszigetelte áldozatát barátaitól és a családjától, az ilyen kapcsolatok is fontos mentőövet jelenthetnek – jegyzik meg.

Ez nem csak a nők ügye!

Világszerte a nők többsége úgy érzi (81 százalék), nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fiatal férfiak felvilágosítására a nőkkel kapcsolatos meggyőződéseik és hozzáállásuk terén, és több mint háromnegyedük úgy véli, mélyen gyökerező problémák vannak társadalmunkban a férfiak nőkkel való bánásmódját illetően, amelyekkel foglalkozni kell.

„A kutatás rávilágít arra, hogy mennyire fontos, hogy továbbra is párbeszédet kezdeményezzünk a nemi megkülönböztetésen alapuló bántalmazás minden formájáról, legyen az verbális, vagy fizikai. […] Ebben az évben a 16 Akciónap kezdeményezéshez csatlakozva szeretnénk felhívni az elszigetelten és bántalmazó kapcsolatban élők figyelmét, hogy forduljanak segítségért, hiszen nincsenek egyedül, és fogékonyabbá tenni az embereket arra, hogy ismerjék fel a szóbeli bántalmazás jeleit és támogassák a bántalmazottakat. Ezért az Avon idén, a nők védelmének 135. évében összesen 1,35 millió dollárt adományoz világszerte, lokális szinten civil szervezetek számára, hogy még több nőt támogasson a bántalmazás leküzdésében, és segítsen megváltoztatni életüket” – nyilatkozta Angela Cretu vezérigazgató.

Van kitől segítséget kérni és van kiút a bántalmazó kapcsolatból. A krízisambulanciák hiánypótló szolgáltatásai ingyenesek, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni. A www.aszeretetnemart.hu honlapon megtalálható a krízisambulanciák elérhetősége.

Jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet jogász, pszichológus és szociális munkás szakemberei személyes és online tanácsadás formájában is állnak rendelkezésre.

Továbbá az Avon támogatásával létrejött, A szeretet nem árt elnevezésű Facebook és Instagram oldalakon is hasznos információkat találhatunk a témával kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×