eur:
393.09
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: MNB / GEDAI

Különleges tisztelgés Győr előtt

Az MNB emlékérmét bocsát ki Győr királyi várossá válásának 750. évfordulója tiszteletére

Az emlékérme 750 forint névértékű, színesfémből készül. Kivételesen magas, 40 ezer darabos példányszámban jelenik meg. A jegybank az emlékérmék figyelemfelkeltő, ismeretterjesztő szerepét kihasználva, a megyeszékhely történelmi múltjára, a hagyomány- és értékőrzésre kívánja felhívni a figyelmet.

Az MNB közleménye emlékeztet: az emlékérmék mindennapi fizetési forgalomban való használata kerülendő. A rajtuk szereplő névérték szimbolikus jelentőséggel bír, de ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését is szolgálja.

Az emlékérme előoldalán központi motívumként Győr város történelmi múltjára utaló logó jelenik meg, alatta a Győr felirattal. A logó kakas motívuma a város egyik jelképét, a vaskakast, valamint annak legendáját idézi meg.

A kommüniké emlékeztet, hogy a központi motívumot gyöngysor övezi, melyen kívül találhatóak az emlékérme kötelező elemei. Az emlékérme hátoldalán központi motívumként a Győr város 750. évfordulójára utaló jubileumi logó látható. Az előoldal kompozíciójához hasonlóan az éremképet belső gyöngysor tagolja. A gyöngysoron kívül köriratban az "V. István 750 éve adományozott irályi városi jogokat Győrnek" felirat olvasható.

Lent, középen látható az emlékérmét tervező, győri kötődésű, Munkácsy-díjas szobrászművész, Lebó Ferenc mesterjegye. A színesfém emlékérme 75 százalék réz, 4 százalék nikkel és 21 százalék cink ötvözetéből készült, súlya 9,4 gramm, átmérője 29,5 mm, széle recézett.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×