INFORÁDIÓ
2021. február 26. péntek
Edina

tanösvény

nemzeti park

kirándulás

túraútvonal

agrárminisztérium

szentkirályi alexandra

Szentkirályi Alexandra: még csábítóbbak természeti kincseink

Szentkirályi Alexandra: még csábítóbbak természeti kincseink

Infostart

Összesen csaknem ezer kilométer hosszú tanösvény-hálózat várja Magyarország nemzeti parkjaiban a szabadban kirándulni vágyókat. A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül, és egyedülálló élményt kínál.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén 15, applikációval is bejárható túraútvonal található – mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Budaörsön, a Gubóvirág tanösvényen. Hozzátette: a koronavírus-járvány talán méginkább ráirányította a figyelmet arra, hogy a minket a körülvevő környezet milyen hatalmas érték, és egyre szívesebben járunk be egy–egy természeti területet, ráadásul az applikáció segítségével ezt még könnyebben megtehetjük.

Agrárminisztérium
Fotó: Pelsoczy Csaba

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a nemzeti park igazgatóságok több mint 100 ezer hektáron valósítanak meg élőhelyfejlesztést célzó beruházásokat. Úgy fogalmazott: „az aktív védelmi intézkedések mellett ugyanolyan fontos az is, hogy bemutassuk ezeket az értékeket a nagyközönség számára, éppen ezért

2014 óta 16 milliárd forintot fordítunk ökoturisztikai beruházásokra a nemzeti park igazgatóságoknál,

ennek köszönhetően a látogató- és bemutatóhelyekhez kapcsolódóan tanösvények létesülnek és újulnak meg országszerte.”

Agrárminisztérium/Pelsoczy Csaba
Fotó: Pelsoczy Csaba

Magyarországon több mint 1000 kilométer hosszúságban,

összesen 194 tanösvényen barangolhatnak a természetben kikapcsolódni vágyók,

és fedezhetik fel hazánk különleges, ritka természeti kincseit. Az útvonalak bejárása azoknak nyújthat ideális kirándulási célpontot, akik önállóan szeretnék felfedezni egy–egy terület értékeit, hiszen a tanösvények többsége térítésmentesen, szabadon látogatható. Az állomásokat jelző táblák és papír alapú kiadványok mellett számos esetben

már mobil applikációk segítségével is bejárhatjuk az útvonalakat.
Agrárminisztérium/Pelsoczy Csaba
Fotó: Pelsoczy Csaba

A tanösvény-hálózatnak köszönhetően megismerhetjük Magyarország egyedülálló és változatos természeti kincseit. Bepillanthatunk például a sziklagyepek növény- és állatvilágának életébe, felfedezhetjük a szikes pusztákat, tavakat vagy éppen ártéri területeket, közelről betekinthetünk a mocsarak madár- és növényvilágába, megismerkedhetünk a bazaltorgonák vagy éppen a dolomitok történetével, és egyedülálló panorámában lehet részünk – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Nyitókép: Agrárminisztérium/Pelsoczy Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018