eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Gorilla a San Diegó-i Állatkert Szafariparkjában, a kaliforniai Escondidóban 2021. január 10-én. Az állatkert több gorillájának szervezetében kimutatták az új koronavírust, ami a vírus első ismert átterjedése főemlősökre az Egyesült Államokban és feltehetőleg az egész világon is. A majmokat valószínűleg az egyik gondozó fertőzte meg, aki tünetmentes volt, de szervezetében kimutatták a vírust, egyébként pedig mindig védőmaszkban közelítette meg az állatokat.
Nyitókép: MTI/EPA/A San Diegó-i Állatkert Szafariparkja/Ken Bohn

A gorillák sem menekülnek a koronavírustól

Egy tünetmentes dolgozó adhatta tovább a vírust az állatkerti főemlősöknek. Ez az első eset, hogy majmokban diagnosztizálják a vírust.

Kimutatták két gorilla szervezetében a koronavírust a San Diego-i állatkertben.

A majmokat az után kezdték vizsgálni, hogy a fertőzésre jellemző tüneteket vettek észre náluk – közölte Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója.

Ez lehet az első ismert esete a vírus átterjedésének majmokra.

Newsom szerint még vizsgálják a gorillák fertőzésének eredetét, vagyis azt, hogy más állatoktól, vagy embertől kaphatták-e el a vírust.

Az egyébként december óta zárva tartó állatkert ugyanakkor honlapján közölte, hogy feltételezéseik szerint egy tünetmentes dolgozó adhatta tovább a vírust dacára a bevezetett járványügyi óvintézkedéseknek.

Az állatkerti hatóságok azt követően vettek mintákat a majmok ürülékéből, hogy két gorilla köhögni kezdett a múlt héten. A pozitív teszteredményeket megerősítette az amerikai földművelésügyi minisztérium országos állatorvosi szolgálatának laboratóriuma.

Lisa Peterson, az állatkert igazgatója szerint a fertőzött állatok a köhögés és némi vérbőség ellenére jól vannak. Hozzátette: a gorillákat elkülönítették és reménykednek mielőbbi gyógyulásukban.

A koronavírust eddig több fogságban tartott vadállat szervezetében is kimutatták, így például a bronxi állatkert több oroszlánjánál és tigrisénél, valamint a barcelónai állatkert négy oroszlánjánál is. A vírussal fertőzött kutyák és macskák esetei is ismertek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×