INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

macska

kutya

koronavírus

kemenesi gábor

pécsi tudományegyetem

Kutyák, macskák és a koronavírus: fontos kérdéseket tisztázott a szakértő

Kutyák, macskák és a koronavírus: fontos kérdéseket tisztázott a szakértő

InfoRádió

A macskák fogékonyabbak az új típusú koronavírusra, mint a kutyák, de egyik állatnál sem okoz súlyos tüneteket a betegség – hangsúlyozta Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársa.

Egy Amerikában végzett tanulmányban olyan kutyákat és macskákat vizsgáltak, amelyek koronavírussal fertőzött emberrel éltek egy háztartásban. Összesen 39 háztartást követtek nyomon, amelyből tízben volt kimutatható minimum egy háziállatban maga a vírus, vagy az ellene termelődött antitestek. A megvizsgált 17 macska 47 százaléka és az 59 kutya 15 százaléka volt érintett a vírussal ezekben a háztartásokban. A fertőzött háziállatok többsége (82,5 százalék) tünetmentes volt – ismertette az InfoRádiónak Kemenesi Gábor.

Tüneteket elsősorban a cicák mutattak, de csak nagyon enyhéket, mint levertség, bágyadtság, esetleg légúti tüneteket, enyhébb prüszkölést, de a jelek szerint a fertőzés nem végzetes rájuk nézve. Az viszont bizonyosan kiderült, hogy a kutyák kevésbé fogékonyak a koronavírusra. Mindettől függetlenül, a szakember azt javasolja – továbbítva az állatvédelmi és állatorvosi szakmai szervezete ajánlásait –, hogy

amennyiben valaki koronavírusos lesz, pontosan annyira óvja házi kedvenceit, mintha egy embertársáról lenne szó.

A Pécsi Tudományegyetem munkatársa kiemelte, hogy

a kutyákról és macskáról nem terjed a betegség emberre!

„Hangsúlyoznám, ők minket megfertőzni, akármilyen betegek is, nem tudnak. Biztosan kijelenthető, tény most már!”

Az állatok szőrzetet simogatva sem lehet nagy valószínűséggel elkapni a betegséget. Az ugyanis már kristálytisztán látszik, mintegy 86 millió fertőzést követően, hogy a járvány fő mozgatóereje a légúti fertőzés, ettől függetlenül a kézhigiénia fontos. Bár a pontos arány nem ismert, de valószínűsíthetően alacsony, Kemenesi Gábor szerint

pandémia idején mégsem célszerű hagyni idegeneknek, hogy a házi kedvenceinket megsimogassák. Ha ez mégis megtörténik, persze rettegni sem kell.

Azonban a laboratóriumi vizsgálatok szerint a macskák, másik macskák számára képesek lehetnek átadni a vírust.

A virológus arról is beszélt, hogy statisztikailag igazolt, hogy a kutyák képesek a szaglásuk segítségével felismerni a koronavírust. Ennek hátterében az állhat, hogy valószínüleg az embereknek, amikor betegek, egy olyanfajta szagváltozásuk is van, amit az ebek képesek megérezni.

Az egyetlen ismert és valóban dokumentált állatról emberre történő fertőzési útvonalat a nyércek esetében igazolták.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Kutyák–macskák és a koronavírus
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018