INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

vaddisznó

szigliget

vadászat

balaton

Vaddisznók az Ipoly Erdő Zrt. somoskői vadasparkjában Salgótarján közelében 2019. január 6-án.

Dörögnek a fegyverek Szigligeten

Infostart

Szükség van fegyveres vadgyérítésre Szigligeten, ezért azt a lakosság kérésére kedden el is kezdték négy különböző területen.

Balassa Balázs, Szigliget polgármestere a hirbalaton.hu portálnak azzal indokolta az intézkedést, hogy tavaly először sikerült ezzel a módszerrel csökkenteni a vadak által okozott károkat.

Mint mondta, most ismét sok helyen túrják fel a az utakat, parkokat, kerteket és rongálják a kerítéseket a vaddisznók a településen, ez indokolja az intézkedést. Balassa Balázs, aki a Balatoni Szövetség elnöke is, arról is beszélt, hogy a tavalyi szigligeti vadgyérítés hatékonynak bizonyult, egész nyáron viszonylag kevés vaddisznó bukkant fel a település utcáin, mégis csak tűzoltásnak számít ez a fajta megoldás.

“Továbbra sem tisztázott, hogy ki a belterületi vadak gazdája”

– fogalmazott. Hozzátette, szerencsés helyzetben van Szigliget, hogy ennek ellenére partner a megoldás keresésében a területileg illetékes vadgazdálkodó, rendőrség és nemzeti park.

Beszámolt arról is, hogy próbálkoznak vadbefogással is, egész évben két vadcsapda működik a településen, de az nem bizonyult elég hatékonynak. A fegyveres vadgyérítésnek része a vadak megzavarása is, vagyis

nem feltétlenül kell kilőni az állatokat, mert ha sűrűn zavarják meg őket, maguktól odébb állnak

– fűzte hozzá a polgármester, akinek aláírásával hétfőn az alábbi felhívás jelent meg a balatoni településen:

"A vaddisznók túlzott elszaporodása miatt 2019. december 3-tól december 20-ig, valamint 2020. január 6 és február 28 közötti időszakban, fegyveres vadgyérítés zajlik Szigliget területén, a lakosság kérésére. Az érintett területeket az önkormányzat a rendőrség és a vadgazdálkodó szakmai segítségével körültekintően jelölte ki annak érdekében, hogy ne történhessen semmilyen baleset.

A vadászati tevékenységgel érintett ingatlanoktól 100-100 méterre figyelemfelhívó táblákat helyeztünk el. A vadgazdálkodó szakemberei a vadmozgástól és az időjárástól függően határozzák meg, hogy a jelzett időszakban hétköznapokon, 19 és 24 óra között mely területen vadásznak.

Kérünk mindenkit, hogy ne tartózkodjanak a vadászattal érintett területeken!

Ne parkoljanak az érintett ingatlanokra és ne zavarják a vadászokat!

A mellékelt térképen pirossal jelölve látszanak azok a területek, ahol vadgyérítés zajlik."

Nyitókép: MTI/omka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018