eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Díjazták a legérdekesebb magyar innovációkat

Önfenntartó mobilházakat, építési hulladékot újrahasznosító alkalmazást és futószalagos növénytermesztő rendszert is díjaztak az innovációs gálán.

Hegedű- és klarinétverseny nyitotta meg 2018 tíz legérdekesebb magyar innovációját jutalmazó díjátadó gálát és jótékonysági estet kedden este a budapesti Honvéd Kulturális Központban. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke nyitóbeszédében kiemelte: amíg 2010 előtt a GDP kevesebb, mint 1 százalékát fordította a kormány a kutatás-fejlesztés támogatására, addig ez a szám hamarosan elérheti az 1,8 százalékot, vagyis a tíz évvel ezelőtti érték dupláját. Hozzátette: a leginnovatívabb országokban a kutatás-fejlesztés a GDP akár 3-4 százalékára is rúghat, ezért Magyarország számára is kiemelkedően fontos egy új vállalkozói szemléletmód meghonosítása.

„Egy új vállalkozói generáció, az innováció generációja született az elmúlt években Magyarországon.

Egyre több az alkotó, újító közöttünk, bár még mindig sok a teendő annak érdekében, hogy a gondolatokat ne importálnunk kelljen. Legyenek saját ötleteink, saját fejlesztéseink, saját nemzetközi hírű termékeink és brandjeink, ez az este erről szól. Ennek következtében lesznek erős magyar vállalkozások, és ha lesznek erős magyar vállalkozások, akkor lesz magyar jövő” - hangsúlyozta az elnök.

A gálán személyesen vett részt több mint kétszáz innovátor. Ők feltalálók, kutatás-fejlesztést végző vállalkozók, akik egy-egy olyan előremutató újítás ötletgazdái, amelyek különböző iparágak, vagy adott esetben a társadalom hasznát szolgálják. A rendezvényt szervező InnoExpo ügyvezető igazgatója, Kiss Attila az InfoRádiónak elmondta: a gála kiváló alkalmat nyújt egyrészről a feltalálóknak, hogy megvitassák ötleteiket egymás között, másrészről a befektetőknek, hogy felkarolják az ígéretesnek tűnő vállalkozásokat.

Ezeket a kiváló innovációkat minél szélesebb körben, a nagyközönségnek és a befektetőknek is be kell mutatni - hangsúlyozta, hozzátéve: jelen volt a legnagyobb befektető Magyarországról, 65 milliárdos összeggel a Széchenyi Tőkealap-kezelő (SZTA), valamint jelen voltak a kormány képviselői, valamint például a Valor Hungariae. "Azt szeretnénk, hogy az innnovációt segítsük minden módon, hogy a leghatékonyabbak lehessenek Magyarországon.”

Önfenntartó mobilházak

A jelenlévő több száz feltaláló közül mindazonáltal csak tízen kerülhettek be a legjobbak közé, többek között a Noah House, vagyis a Noé Ház projekt. A vállalat olyan mobilházakat gyárt, amelyek teljesen önfenntartóak, képesek a közmű- és rezsimentes működésre. Az úgynevezett aktív és autonóm épületekben a villamosenergiát napelemek állítják elő, a vízszükségletet az esővízből biztosítják, míg a szennyvizet a ház önmaga tisztítja. A környezettudatos szabadalom ötletgazdája, Blaskovich Ákos az InfoRádiónak elárulta: ő maga is egy Noé Házban él. Azt mondta: a vásárlók által a Noé Házra költött minden fillér megtérül.

„Igyekeztünk, hogy ugyanazt az ár-költségvetést ki tudjuk hozni, mint egy hagyományos ház esetében, viszont ha felépül egy ilyen házunk, akkor onnantól kezdve ez csak nekünk működik és nem kerül pénzbe.”

Építési hulladékok közösségi újrahasznosítása

Egy másik díjazott, a Clean-way Környezetvédelmi és Közbeszerzési Kft. egy olyan internetes alkalmazást fejlesztett ki, amely az építkezési hulladékok közösségi újrahasznosítását tűzte zászlajára. A vállalat ügyvezető tulajdonosa, Petrovszki Krisztián feltaláló-tulajdonos az InfoRádiónak részletesen elmagyarázta, hogyan járható a clean-way.

„Egy olyan hulladékgazdálkodási térképes alkalmazást fejlesztettünk ki, amely képes a hulladék keletkezési és felhasználási helyét, valamint az igényeket összekapcsolni. Ezáltal ami az egyik helyen hulladék és fölösleg, az a másik helyen használható nyersanyag" - magyarázta Petrovszki Krisztián.

Az ingyenes alkalmazás használatához csak regisztráció szükséges. „Magánszemélyként és vállalkozásként is bárki regisztrálhat, és megtalálhatja a saját lakókörnyezetéhez közel lévő hasznosítási helyeket, hulladékfeldolgozó telepeket, hulladéklerakókat, rekultiválandó bányákat, vagyis ez egy nyersanyagáramlást elősegítő rendszer” - mondta a feltaláló-tulajdonos.

Futószalagos termelés a növénytermesztésben

A Nemzeti agrárkutatási és innovációs központ különdíját a Greenwave technology ügyvezető igazgatója, Schneider Tamás vehette át, aki az InfoRádiónak elmondta: az iparban jól bevált futószalagos termelést kívánják meghonosítani a növénytermesztésben, amelynek segítségével akár veritkális növényfarmokat is létesíthetünk, a korábbiaknál ráadásul jóval olcsóbban.

„Ez a technológia lehetőséget nyújt arra, hogy egy nagyon kis térfogaton belül automatikus növénytermesztést valósítson meg futószalagos rendszerben. Lényegesen kevesebb energiát, erőforrást, beleértve vizet és egyéb tápanyagokat használ, mint más technológia”

A szervezők szerint a budapesti gálán díjazott innovációk mindazonáltal csupán ízelítőt nyújtanak a befektetők számára a magyar kutatás-fejlesztés pezsgő és meg-megújuló világából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×