eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Állami segítséget várnak a védőnők

A szoptatás megalapozza a csecsemő kiegyensúlyozott fejlődését – hangsúlyozta az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának vezetője az anyatejes táplálás világnapján. Bábiné Szottfried Gabriella továbbra is egységes, állami védőnői szolgálat létrehozását szorgalmazza. Dr. Szabó Miklós neonatológus szoptatást segítő kormányzati stratégia kidolgozását javasolta.

„A szoptatással kapcsolatban túlzottan sok és kontrollálatlan információ van jelen” - így gondolja az Egészségügyi Szakmai Kollégium neonatológiai tagozatának elnöke, és nincs egyedül az álláspontjával.

Szabó Miklós szerint a kormánynak el kell köteleznie magát egy hosszú távú szoptatást támogató program elindítása mellett. A szakember úgy véli: a védőnők, gyermekorvosok továbbképzése elengedhetetlen, hiszen a megfelelő információkkal, egyénre szabott javaslatokkal sokat segíthetnek az anyáknak a szoptatás kezdeti nehézségeinek leküzdésében.

„Ma Magyarországon 700 millió forintot költünk a közösségi kasszából, hogy a kizárólagos anyatejes táplálás időszakában, tehát az első hat hónap alatt alkalmazott csecsemőtápszerek megvásárlását támogassa. Egyébként ebben az időszakban összesen 1,3 milliárd forintot fordítunk csecsemőtápszerekre, tehát felét az egészségbiztosító, felét pedig a szülők fizetik. Nyilván ezeknek a tápszereknek van egyfajta marketingje. Véleményem szerint a közösségi pénzekből ugyanakkora összeget kellene a kizárólagos szoptatás nyilvánosság szintjén való promotálására fordítani, mint amennyit a csecsemőtápszerek promotálására költenek” - véli az Egészségügyi Szakmai Kollégium neonatológiai tagozatának elnöke.

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést – hangsúlyozta az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának vezetője.

Bábiné Szottfried Gabriella korábban miniszteri biztosként dolgozta ki az állami kézben, egységesen működő védőnői szolgálatról szóló elképzelést, azonban egyelőre ez nem valósult meg. A tagozatvezető az InfoRádió kérdésére hozzátette: továbbra is szükség lenne egységes bértáblára, és az önkormányzati működtetés helyett állami finanszírozásra.

„Változatlanul preferálnám az egységes állami védőnői szolgálatot, hiszen akkor tényleg mindenkinek meglenne a szolgálati idejéhez, iskolai végzettségéhez viszonyított, méltó bére, míg jelenleg gyakorlatilag mondhatom azt, hogy kismillió fenntartó úgy dönt, ahogy akar” - mondta Bábiné Szottfried Gabriella.

A védőnők így az alapellátást érintő fizetésemelések nagy részéből is kimaradnak, vagyis az önkormányzatok dönthetik el, hogy béremelésre fordítják-e a rendelkezésükre álló pénzt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×