eur:
387.75
usd:
359.98
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

A YouTube-bal a bevándorlás ellen

Malajziába toloncolt illegális bevándorlókról készült videóval riasztaná el a kockázatos tengeri út vállalásától a potenciális migránsokat az ausztrál kormány, mivel a két ország új kétoldalú egyezménye értelmében minden hajón érkező menedékkérőt, bármely országból származzon is, 72 órán belül Malajziába szállítanak Ausztráliából. A videót a YouTube-on és a Facebookon terjesztenék.

Egy olyan videóról van szó, amelyet az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigeteken vettek fel, és amelyen látható, amint az éppen hogy csak megérkező menekültek felszállnak egy Malajziába tartó repülőgépre. A kormány célja, hogy felhívja a hazájukat elhagyni készülő migránsok figyelmét az új ausztrál politikára - közölte Chris Bowen bevándorlásügyi miniszter.

A múlt hétfőn aláírt egyezmény értelmében Malajzia Ausztráliába telepít 4000 olyan külföldi menekültet, akit már regisztráltak a délkelet-ázsiai országban. Cserébe Ausztrália négy évig Malajziába küldhet 800 olyan menekültet, aki az egyezmény aláírása után hajón érkezik Ausztráliába. Akiket Malajziába küldenek, azokkal Ausztráliába érkezésük után 72 órán belül megteszik ezt. A két kormány abban reménykedik, hogy így sikerül visszaszorítani a burjánzó emberkereskedelmet, illetve, hogy kevesebben fogják az életüket kockáztatni az Ausztráliába való eljutás érdekében.

"Tudjuk, hogy az embercsempészek hazudnak reménybeli kuncsaftjaiknak, mert mindenképpen pénzt akarnak kicsikarni ezekből az elkeseredett emberekből" - mondta Bowen az ausztrál állami rádióban. A miniszter szerint a potenciális migránsok közül meglehetősen sok fér hozzá a közösségi oldalakhoz, de akik nem, azok között is a videó üzenete "szájról-szájra" fog terjedni.

Ausztráliába rengeteg menekült érkezik Afganisztánból, Irakból, Iránból és Srí Lankáról. Õk először Indonéziáig jutnak el repülővel, majd onnan rozoga hajókon az Indiai-óceánon át próbálják meg elérni az ausztrál partokat.

Több emberjogi szervezet is bírálta a két ország közötti megállapodást, különböző okok miatt. Egyrészt Malajzia nem írta alá a menekültekre vonatkozó ENSZ-egyezményt, és ezért félő, hogy az oda szállítandó migránsok nem részesülnek majd megfelelő ellátásában. Nagyon eltérő a menekültekkel és menedékkérőkkel szembeni malajziai és ausztrál bánásmód.

Másrészt: Malajziában mintegy 90 ezer menekült él. Túlnyomó többségüket Kuala Lumpur nem regisztrálta, és sorsuk kétséges, akár visszatoloncolhatják őket hazájukba. Harmadrészt az egyezmény nem rendelkezik körültekintően a szülő nélküli gyerekekről. Ezenkívül az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bírálta Canberrát amiatt, hogy olyan egyezményt kötött, amely ellenkezik a menekültkérelmek intézésével kapcsolatos általános gyakorlattal. A UNHCR közlése szerint mindig olyan megoldást javasolt Ausztráliának, amelyben minden menekültkérelmet maga bírál el, és nem hárítja azt át más országra.

Az ausztrál kormány mindazonáltal hangoztatja, hogy a Malajziába küldött menekültek számára az oktatás és az egészségügyi ellátás biztosítva lesz ott.

Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×