eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lehessen a brit monarchiának katolikus uralkodója!

Gordon Brown miniszterelnök felkereste II. Erzsébet királynőt, hogy két indítványt beszéljen meg vele a trónöröklés szabályainak megváltoztatása ügyében. Nem arról van szó, hogy utódja javára leköszönhessen az uralkodó, és arról sem, hogy a trónörököst átugorva, a Károly herceg fiát koronázzák meg helyette, mindössze az lenne a változás, hogy női ágon is jogszerűen érvényesülhessen az öröklési prioritás, továbbá lehessen az országnak katolikus uralkodója.

A BBC udvari tudósítója, Nicholas Witchell, feltette a kérdést: miért nőellenes és katolikusellenes a jelenleg érvényben lévő trónöröklési törvény?

A brit monarchia ősi intézmény, az öröklés szabályozása abból a korból származik, amikor a férfiaknak támadhatatlan előjogaik voltak. Az etikett szerint "hölgyek először" a szabály, de ha örökösödésről volt szó, a férfiak elsőszülöttségi joga érvényesült. Nő csak végső esetben örökölhette a trónt, ha nem volt más.

Ehhez képest az ország legsikeresebb uralkodói között három nőt is találunk: I. Erzsébetet, aki 1588-ban legyőzte a spanyol hajóhadat, a nagy armadát, a hatvannégy éven át tartó regnálása alatt jólétet teremtő Viktóriát, és persze a jelenlegi királynőt, aki ötvenhét éve uralkodik, és lehetett a kormány bármiféle válságban, sikerrel biztosította az ország stabilitását.

Ez a három példa bizonyítja, hogy kezd tarthatatlanná válni trónöröklés szempontjából is a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés. II. Erzsébet másodszülött leánya, Anna hercegnő, a négy testvér közül a leghatározottabb egyéniség, csak 10. a trónöröklési sorrendben, mert amellett, hogy természetesen megelőzi a bátyja, Károly walesi herceg, előtte jön számításban nem csak a két öccse, András és Edward, de még ezeknek a gyermekei is, mivel férfiági leszármazottak.
A másik ősi törvény szerint csak anglikán lehet a brit uralkodó, katolikus, vagy katolikus házastársa nem. 1688-ban így szövegezték meg a törvényt: "pápista, s az, ki pápistát vesz nőül, nem bírhatja az ország koronáját..."

Nemzeti öntudat

Angliában az anglikán az államvallás, és ennek az uralkodó a legfőbb kormányzója. Nem egyházfő, az ugyanis a canterbury érsek, de főméltóság. És ennél a pontnál tegyünk hozzá lábjegyzetet a BBC udvari tudósítójának az áttekintéséhez: az angol nemzeti öntudatról, nemzethűségről van szó.

A kommunizmus nagyrészt azért nem válhatott jelentős eszmévé Angliában, mert külföldről importált tan, hiszen a híveit végülis Moszkvából irányították. A katolicizmust azért sikerült háttérbe szorítani egy nemzeti vallás, az anglikán mögé, mert Róma volt a központja. Egy katolikus király a nemzet iránti hűségét tenné kétségessé - vélték az angolok.

Dr Evan Harris liberális párti képviselő szerint elavult mind a nemi, mind a vallási diszkrimináció, tehát beterjeszti javaslatát a két trónutódlási törvénypont megváltoztatására. A BBC által végzett felmérés szerint a közvélemény a változtatást támogatná. Probléma csak az, hogy a brit parlamenten kívül még 15 olyan országban kellene elfogadtatni a javaslatot, ahol II. Erzsébet az államfő.

A BBC egyébként azt a kérdést is feltette a felmérés során, hogy legyen-e az ország államformája köztársaság Erzsébet királynő halála után. 18 százalék ezt helyeselné, 4 százalék nem tudja, míg a döntő többség - 78 százalék - ragaszkodik a királyság fenntartásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×