eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Öt dolog, amit tudni kell a bőrrákról

Az utóbbi évtizedekben egyre nő a bőrrákos megbetegedések száma, és az emberek csak annyit tudnak a megelőzésről, hogy nem szabad túlzásba vinni a napozást. Pedig ahhoz, hogy valaki elkerülje a betegség legveszélyesebb fajtájának, a melanomának a kialakulását, nem elég, ha vastagon bekeni magát naptejjel.

A bőrrák - a betegség többi formájához hasonlóan - sok esetben jól gyógyítható, ha időben észreveszik. Ezért fontos, hogy az emberek mindent tudjanak a betegségről, és arról, milyen jeleket kell figyelniük.

A livescience.com összeszedte az öt legfontosabb dolgot, amit tudni kell a bőrrákról:

1. A melanoma halálos

Évente egymilliónál több bőrrákos esetet diagnosztizálnak az Egyesült Államokban az Amerikai Dermatológiai Akadémia adatai szerint, amely a betegséget járványosnak minősíti. Az esetek közül százezer melanomás - ez évente nyolcezer amerikai életét követeli. A probléma pedig évről-évre súlyosabb, s még aggasztóbb az a tény, hogy a 18 évesnél fiatalabbak körében 1975 és 2005 között 84 százalékkal nőtt a betegek aránya - figyelmeztet a Nemzeti Rákintézet.

2. A melanoma a legtöbb esetben megelőzhető

A napozás a nyugati kultúra része lett - pedig ez a divat halálos következményekkel járhat, a túlzásba vitt napozás okozza ugyanis a bőrrákos megbetegedések 90 százalékát. Ez pedig azt is jelenti, hogy a betegség megelőzhető, ha a déli órákban kerüljük a közvetlen napfényt. De akkor hogyan jut a szervezetünk elegendő D-vitaminhoz? A napfény valóban segíti a D-vitamin termelését, ám ehhez a létfontosságú anyaghoz a tejből, a narancsléből, a lazacból, a tonhalból, a tojásból és az ementáli típusú sajtokból is könnyedén hozzájuthatunk. És különösen vigyázzunk a gyerekekre: az ebben az életkorban elszenvedett leégés növeli a felnőttkori bőrrákos megbetegedés veszélyét.

3. A naptej nem csodaszer

A Napból kétféle sugár érheti a testünket: az UVA és az UVB. Mindkettő okozhat bőrrákot, de a legtöbb naptej csak az UVB-sugaraktól véd. S ami még rosszabb hír: a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy napközben a naptejet mélyebben felszívja a bőr - vagyis a napsugár nagyobb kárt okoz, mintha be sem kentük volna magunkat. A szakértők ezért azt javasolják, hogy kétóránként kenjük be magunkat, bármilyen más javaslat olvasható is a flakonon. De van egy még rosszabb hírünk is: egy, júniusban nyilvánosságra hozott jelentés szerint az Egyesült Államokban kapható naptejek hatástalanok, ráadásul olyan veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek bizonyítottan bejutnak a bőrbe, majd a vizelettel távoznak a szervezetből. A kutatók azonban még ezek ismeretében is azt javasolják, hogy bőségesen kenjünk a testünkre legalább 30 faktoros naptejet fél órával azelőtt, hogy kimennénk a napra, és ezt kétóránként ismételjük meg.

4. A férfiak gyakrabban leégnek

A férfiak gyakrabban égnek le, mint a nők - ennek elsősorban az az oka, hogy ők gyakrabban dolgoznak a szabadban, méghozzá félmeztelenül vagy csak rövidnadrágban, ráadásul ritkábban használnak naptejet is. Különösen igaz ez a negyven évnél idősebb férfiakra. Így aztán nem csoda, hogy a melanomás esetek hatvan százalékát az ötven évesnél idősebb férfiaknál diagnosztizálják.

5. A barna arcszín nem egészséges

Az ultraibolya (UV) sugarak megégetik a bőr alsóbb rétegeit, amelynek hatására a szervezet több melanint (a bőr, a haj és a szőrzet festékanyagát) termel - ettől lesz sötétebb színű a bőr külső, védelemért felelős rétege. A napbarnított bőr gyorsabban ráncosodik - és nem véd a bőrráktól. A természetes barna bőrszín viszont nyújt némi védelmet - ezért fordul elő sokkal ritkábban a melanoma az afroamerikaiaknál, a latin-amerikaiaknál és az ázsiaiaknál, akiknél viszont sokkal veszélyesebb a betegség, mert nehezebb idejekorán észrevenni. Nem veszélytelen a szoláriumozás sem, az éppen úgy rákot okozhat, mint a napozás.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×