Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új iskolai tantárgy: hogyan legyünk boldogok?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy angol bentlakásos iskola tanulóinak órarendjében jövőre eggyel több tantárgy szerepel majd: hetente egyszer ugyanis boldogság-órájuk is lesz. Az új, egyelőre kísérleti tantárgy célja az, hogy megtanítsa a tizenéveseket: hogyan éljenek boldog, teljes életet.

Az új tantárgy bevezetését a Cambridge-i Egyetem egyik pszichológia professzora, Nick Baylis felügyeli majd. Az órákat az úgynevezett pozitív pszichológia terén képzett tanárok tartják."A pozitív pszichológia egy olyan új tudományág, amelynek célja az, hogy segítsen az embereknek virágzó életet élni" - fogalmazott Nick Baylis.

A 14-16 éves diákoknak tartott heti egy boldogság-órán a fiatalok többek között arról tanulnak majd, hogy miként kell kapcsolatot, valamint fizikai és lelki egészségüket ápolni, hogyan küzdhetnek meg negatív érzelmeikkel, és hogyan érhetik el életcéljaikat.

"A boldogságot a tizenévesek számára sokszor a hírnév, a pénz, és a tulajdon testesíti meg, pedig egyáltalán nem ezektől lesz boldog az ember" - indokolja az új tantárgy bevezetését Anthony Seldon, a Wellington College vezetője.

"A gyerekeinknek tudniuk kell, hogy ahogy az egyes társadalmak egyre gazdagabbak lesznek, egyáltalán nem válnak boldogabbá. Ezt a tényt rendre igazolják a társadalomtudományi kutatások" - emlékeztetett.