eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Víz alatt álló kikötő épülete a Jane Haining rakparton 2024. szeptember 22-én. A fővárosban a Duna szeptember 21-én tetőzött 830 centiméterrel.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Budapestet csak az ár hagyta el, de problémák sora még maradt

Helyzetjelentés a Duna fővárosi szakaszáról: most jön a takarítás és a fertőtlenítés, de még homokzsákok százezreit is ártalmatlanítani kell.

Az apadó Duna budapesti szakaszáról jelentkezett be az InfoRádió tudósítója, és arról számolt be, hogy a folyó láthatóan visszahúzódik, egyre több részlet bukkan elő az eddig elárasztott rakpartokból. Hajnali négy órakor 744 centimétert mutatott a fővárosi vízmérce, ez pedig jó híreket is jelent a helyieknek.

Újra megáll a 2-es metró a Batthyány téren, a H5-ös szentendrei HÉV-re azonban továbbra is csak a Margit híd pesti hídfőjénél kialakított felszíni megállóban lehet felszállni, a Batthyány tér végállomásig leghamarabb szerdától futhatnak a szerelvények. Keddtől várhatóan a 19-es villamos újra a teljes vonalán, vagyis a Bécsi út és a Kelenföldi vasútállomás között közlekedik, ahogy a 41-es villamos is közlekedhet a Bécsi úttól a Batthyány téren át a Kamaraerdei Ifjúsági Parkig.

A tetőzés elmúltával azonban még nem ért véget a védekezés, sőt, most jön a neheze, a takarítás és a fertőtlenítés, valamint a kárfelmérés és a helyreállítás – mondta az egyik csónakház üzemeltetője a Római-part árterében: félméteres szennyezett, potenciálisan fertőző iszapot kell ellapátolni, a falakról levakarni és mindent újrameszelni.

Az is komoly feladatot jelent majd, hogy hamarosan Budapest-szerte homokzsákok százezreit kell felszedni és ártalmatlanítani, csak a Margitszigetről félmilliót, mert ezek is veszélyes hulladékok. Gondok adódtak a Csepel-sziget Fácános-dűlői részén, ahol házakat öntött el a víz. Az ottani lakók a helyi általános iskolában leltek ideiglenes menedékre, de ennél is nagyobb baj, hogy az áradás illegális szemétlerakók hulladékát terítette szét a környéken, ott akár hónapokig is eltarthat a helyreállítás.

Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely főpolgármester is is azt közölte: Budapesten túl vagyunk a nehezén, de még nem vagyunk a végén. A vízügyesek és segítőik most sem pihenhetnek meg, a védműveket továbbra is figyelik a fővárosban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×