eur:
385.9
usd:
355.46
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: X/JACDEC

Dráma a belgrádi repülőtéren, hosszan felszakadt az utasszállító oldala - videó

Felszálláskor túlment a kifutópálya végén és hosszan "vágtázott" a repülő, mire fel tudott emelkedni. A gép több helyen, súlyosan megsérült.

Mint az airportal.hu írta, a szerb légitársaság Embraer E195-ös típusú járata Belgrádból Düsseldorfba indult február 19-án, vasárnap este. Ám a felszállást a személyzet nem a kifutópálya végén, hanem alig a felénél kezdte meg: a repülővel egy olyan gurulóút végén állak fel a futópályára, hogy mindössze 1273 méterre voltak a 3500 méter hosszú pálya végétől.

A 2008-ban gyártott Embraer nem tudott elemelkedni a futópálya végéig,

a túlfutás során a bevezető fénysornak és a navigációs berendezések oszlopainak is nekiütközött.

A pilóták folytatták a felszállást, de csak mintegy 1100 méterrel a futópálya vége után sikerült elemelkedni a repülőgéppel, és a futópálya vége után 2,6 kilométerrel is még csak 50 láb (15 méter) magasságon repültek. Aztán feljebb emelkedtek 4000 lábra, majd várakozás és egy sikertelen leszállás után egy órával később leszálltak ugyanarra a kifutópályára.

Senki nem sérült meg a hajmeresztő esetben, ám súlyos anyagi kár keletkezett a repülőben is és a reptéri infrastruktúrában is.

A baleset utáni felvételeken látszik, hogy hosszan végigszakadt a géptörzs bal oldala, megsérült a szárnytő (ahonnan üzemanyag is folyt), és a farokrésznél a vízszintes vezérsík is.

A belgrádi Nicola Tesla repülőtéren nem ez volt az első ilyen eset, de a mostani sokkal rosszabbul végződött. Korábban a FlyDubai Boeing 737-8MAX gépe Dubaiba induló gépe járt pórul: a gép ott sem a kifutópálya végéről startolt, és épp hogy csak el tudott emelkedni annak vége előtt.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×