eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Halomra lőtték a védett farkasokat – megszólalt a vadászkamara

Összehangolt akcióban fogott el a Nemzeti Nyomozó Iroda három borsodi vadászt, akik a gyanú szerint a vadállomány megtartása érdekében évek óta rendszeresen fokozottan védett szürke farkasokat lőttek ki. A Putnokon, Felsőnyárádon és Edelényben tartott kutatások során a nyomozók farkasok koponyáját, fogazatát is megtalálták. Az Országos Magyar Vadászkamarának a jogerős bírósági ítéletig nincs illetékessége, az érintettek azonban addig sem vadászhatnak.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, elfogott a rendőrség három férfit, aki évek óta rendszeresen, illegálisan lőtt ki fokozottan védett szürke farkasokat. A természetkárosítással egy 33 és egy 49 éves putnoki, valamint egy 43 éves edelényi vadász gyanúsítható. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda január 24-én fogta el a három férfit, az akcióban, illetve a hozzájuk köthető ingatlanokban tartott kutatásokban részt vett a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is, mivel az ügyben érintetteknek engedéllyel tartott vadászfegyvereik voltak.

A közlemény szerint a Putnokon, Felsőnyárádon és Edelényben tartott kutatások során a nyomozók számos, a gyanút megerősítő tárgyi bizonyítékot találtak, köztük elejtett farkasok koponyáját, fogazatát, valamint elpusztított állatokat tartalmazó elektronikus adatokat. Ezeket, valamint mindhárom férfi engedéllyel tartott vadászfegyvereit és lőszereit is lefoglalták. Az elejtett állatok tetemeit szakértő vizsgálja. A három borsodi férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, jelenleg mindegyikük szabadlábon védekezik.

"A vadászkamara nem hatóság, nem folytat nyomozást, csak a jogerős bírósági ítélet alapján jár el" – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője, hozzátéve, a jogkövetkezmények között értelemszerűen a vadászjegy érvénytelenítése is szerepel, amit a bíróság mondhat ki, általában a foglalkoztatástól való eltiltással.

Abban az esetben, ha a természetkárosítás tényállása beigazolódik, többéves börtönbüntetés jár érte.

Az ügyben érintettek a jogerős bírósági ítéletig nem vadászhatnak, de ez nem a vadászkamara hatáskörébe tartozó kérdés. A rendőrség tájékoztatása alapján a letartóztatott vadászok – egyébként legálisan, engedéllyel tartott – fegyvereit lefoglalták, és bár erre a hatósági közlemény nem tér ki, Földvári Attila azt vélelmezi, hogy a vadászjegyeiket is elkobozták.

A vadászkamara munkatársa szerint az ilyen és hasonló események kétségkívül lesújtó hatással vannak a vadásztársadalom megítélésére.

Azért is szomorú, mert tavaly is volt egy hasonló eset, amiből elsőre talán az olvasható ki, hogy ez valamiféle tendencia

– jegyezte meg. „Nem tisztem megítélni, mert a NNI dolga, hogy nyomozzon, de az tény, hogy van 70 ezer vadász az országban, körülbelül másfél ezer vadgazdálkodási egység, és a hasonlóan kirívó szabálytalanságok száma évente tíz körüli” – fogalmazott Földvári Attila.

Azt is elmondta, nem akarja elbagatellizálni sem ezt, sem más hasonló eseteket, de nem ágazati problémáról van szó. „Mi sem örülünk neki, hogy ilyen történik Magyarországon, de ez nem a vadászat és a vadgazdálkodás kérdéskörébe tartozik. Ez büntető törvénykönyvi tényállás, természetkárosítás. Nem ezzel a szakmával, nem ezzel a tevékenységgel van a probléma a mi meglátásunk szerint. Ez rendellenesség” – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×