eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Getty Images/ Jim Cumming

Kommandós akció Putnokon: vadászokat fogtak el a rendőrök

Putnokon és Felsőnyárádon összesen három személyt fogott el a rendőrség, lapértesülések szerint többről is szó lehet, mint egyetlen kilőtt farkasról.

Farkasok kilövésének gyanúja miatt fogtak el a hvg.hu információi szerint vadászokat Putnokon szerdán, a kora reggeli órákban. A lap azt írja, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kommandósai jelentek meg két ottani címen, több autóval. Két embert elfogtak és kutatást is tartottak, bizonyítékokat foglaltak le.

A farkasok kilövésére vonatkozó információkat több, egymástól független forrás is megerősítette a lapnak, de hivatalos közlemény egyelőre nincs az ügyben. Mint írják, szerdán megkérdezték az Országos Rendőr-főkapitányságot arról, hogy valóban történt-e intézkedés ilyen ok miatt, hány állatról van szó, valóban vadászokat gyanúsítanak-e, természetkárosítás bűntette miatt zajlik-e eljárás és mikor indult.

Az ORFK-tól szűkszavú választ kaptak:

"2024. január 24-én Putnokon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hajtott végre helyszíni intézkedést, azonban a nyomozás érdekére tekintettel egyelőre nem áll módunkban az ügyről bővebb tájékoztatást adni."

Újabb lapértesülés szerint szerdán a Putnok mellett Felsőnyárádon is akciózott az NNI, amit a fentiekhez hasonlóan szűkszavúan kommentáltak. Azt nem erősítették meg, hogy a két akció összefügg, csak azt, hogy történt ilyen a helyszínen.

Mint írják, információik szerint a gyanúsítottak nem egy állatot lőttek ki, tetteikkel kapcsolatban a „szisztematikus” és „folyamatos” szavakat emlegették forrásaink. A farkas fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint, elpusztítása természetkárosítás bűntette, amelyet akár 3 év börtönbüntetéssel is szankcionálhatnak.

Megemlítik, hogy az ügyről a Boon.hu is beszámolt, azt írva, hogy az NNI a svájci farkas esete után indított széles körű adatgyűjtést farkasok kilövése után kutatva. A megyei lap korábban egy olyan közeli vadászterületen történt esetről is írt, amikor az azt bérlő vadászok azt állították, hogy a területet kezelő Északerdő Zrt. illetékes erdészeti igazgatója még 2020-ban arra biztatta őket, lőjék ki a farkasokat, mert kárt tesznek a vadállományban.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×