eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Pixabay

Az ország egyik fele félhet – itt a riasztás

Azt még nem tudjuk, hogy a jövő hét közepétől, Medárd után negyven napig esik-e az eső, de az már biztos, hogy változékony időre számíthatunk

Időjárási helyzet Európában:

A kontinens keleti felén ciklonok és azok frontjai teszik mozgalmassá, változatossá az időjárást. Főleg a Kelet-európai-síkságon - nagyobb területen is - felhős az idő, de a ciklonok nem okoznak nagy csapadékot, csak elvétve fordul elő 5 millimétert meghaladó csapadékösszeg. A Fehér-tengertől egészen a Fekete-tengerig húzódó hidegfront azonban jelentős hőmérséklet-különbséget okoz: a front előtt 28, 30 fok körül tetőzik a hőmérséklet, a front mögötti hideg, sarkvidéki eredetű légtömegben néhol csupán 9, 10 fokot mérnek.

Európa északnyugati részén továbbra is egy anticiklon terül el, ezért a Brit-szigetektől Lengyelországig érdemi változás nem tapasztalható az időjárásban. A Kárpát-medencétől egyre távolabb kerül az anticiklon, közben délnyugat felől nedvesebb léghullámok érkeznek már a mai napon.

Hétfőn egy sekély ciklon mélyül ki a térségben

Ennek köszönhetően pedig megnövekszik a felhőzet, és az ország délnyugati felén többfelé számíthatunk eső, zápor, helyenként zivatar kialakulására. Az OMSZ zivatarok kialakulására figyelmeztet a nyugati vármegyékben,

A legtöbb napsütés az északkeleti területeken valószínű. A keleties szél délkeletire fordul és megélénkül, zivatar környezetében átmeneti szélerősödés is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Fokozódik a feszültség a Spitzbergák körül: szinte ismeretlen térségben csaphat össze a NATO az oroszokkal

Fokozódik a feszültség a Spitzbergák körül: szinte ismeretlen térségben csaphat össze a NATO az oroszokkal

A 21. század egyik geopolitikai csatározásainak egyik legfontosabb színtere lehet az Északi-sarkvidék. Sokan úgy tekintenek a területre, mint a nagyhatalmi versengés egy újabb területe, ahol az értékes lehetőségek megszerzésére törekednek a globális szereplők. A fokozódó figyelem azt eredményezi, hogy olyan ismeretlen területek, vagy elfeledett szigetek kapnak növekvő figyelmet, mint például a Skandináv-félszigettől északra helyezkedő, Norvégia szuverén területének számító Spitzbergák szigetcsoport. A kicsivel több mint 61 000 négyzetkilométeres szigetcsoport ismert még a norvég nevén is, a helyiek Svalbard néven emlegetik. De hogy tudott ez a kétharmad magyarországnyi, kevesebb mint 3000 fős lakosságú, rendkívül hideg és elhagyatott terület a globális térkép kiemelt helyére kerülni? Ezt fogjuk most megnézni az elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×