eur:
387.46
usd:
363.47
bux:
55492.79
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
A Mol algyői olajfőgyűjtője 2022. november 28-án. Még sokáig a hagyományos olaj -és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetőségét - mondta Kardos László, a társaság algyői termelési régió vezetője újságíróknak a helyszínen.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

A jövő téli gázfogyasztás 6-7 százaléka hiányzik Európából – állítja a szakértő

Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője szerint a gázexportot érdemben nem lehet tovább növelni Európában, és a megújulók használata is korlátozott.

"A Nemzetközi Energiaügynökség készített egy elemzést az idei évre arról, hogy mi várható Európában. Azzal számolnak, hogy jelentősebb mennyiségű gáz hiányzik majd az európai piacról" – mondta az InfoRádióban Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

Körülbelül 56 milliárd köbméter hiány lenne, Európa ebből 30 milliárd köbmétert képes egyéb forrásokból fedezni, viszont még mindig van egy 26 milliárd köbméteres tétel, ami 6-7 százaléka Európa következő téli fogyasztásának. A rést Európában úgy csökkenthetjük, ha tovább mérsékeljük a gáz felhasználását, javítjuk az energiahatékonyságot.

A másik opció, hogy Európa újabb beszállítókat keres, de a piacon szűkösek a vezetékesgáz-kapacitások, amelyek nem Oroszországból érkeztek. Norvégia és Azerbajdzsán felől már a maximumon van a forgalom, Algéria esetében pedig pici növekedés várható, illetve az LNG-import növekedhet esetleg.

Németh Viktória azt mondta, az európai uniós tagállamok esetében megfigyelhető, hogy

fokozatosan bezárják azokat a mezőket, ahonnan korábban a gázt kitermelték.

Négy olyan uniós ország van, amely képes ezt növelni, köztük Románia, de úgy tűnik, 2025 előtt Romániából nem érkezhet Magyarországra gáz.

Hollandia még mindig az Európai Unió legnagyobb gáztermelője, viszont csak átmenetileg növelte meg a kitermelt gáz mennyiségét, 2030-ig fokozatosan vissza akarják ezt venni. Ennek anyagi oka is van, de az EU-országok elsősorban környezeti megfontolások miatt határozták el az elmúlt években a gázkitermelés csökkentését, és megpróbálják más módokon helyettesíteni.

Németh Viktória szerint a megújuló energiaforrásokban nagy potenciál van, hiszen

Európa energia-előállításában 2021-ben csupán 19 százalék volt a megújuló erőforrások aránya, 2022-ben pedig már 27 százalék.

Ám, ahogy Magyarországon, úgy számos más európai országban is szembesültek azzal a problémával, hogy miközben szeretnének napelemeket beszerelni egyes házak tetejére a lakossági célú áram kiváltására, az infrastrukturális hálózat nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte, sőt, még az Egyesült Államokban is fejlesztésre szorul. Amikor ugyanis ezeket a rendszereket tervezték, még nem kalkulálhattak azzal, hogy milyen arányban nő a napelemek száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Zsiday Viktor: Magyarország spirálba került

Zsiday Viktor: Magyarország spirálba került

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A mai műsorban alapvetően Varga Mihály délelőtti bejelentésével foglalkoztunk, mely szerint emelkedhet a bankadó Magyarországon, a támogatott hiteltermékek pedig átalakulhatnak. A témáról az első blokkban Zsiday Viktort, a Citadella Alap portfóliómenedzserét kérdeztük. Vele egy másik, persze a magyar gazdaságpolitikához kapcsolódó hírről is beszéltünk, ez pedig az, hogy a Porsche Hungária már év eleje óta euróban árazza a legtöbb autóját Magyarországon, ami a magyar gazdaság euroizációja szempontjából érdekes téma. A második és harmadik blokkban visszatértünk a potenciális bankadóemeléshez, a bankokra gyakorolt hatást Palkó Istvánnal, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjével, a tőkepiaci konzekvenciákat pedig Nagy Viktorral, lapunk Részvény rovatának vezető elemzőjével beszéltük át.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×