eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Sándor Bardóczi/Facebook

Egymásnak ugrott Budapest főtájépítésze és a VEKE-elnök a rakpart miatt

Egy zöld rendezvényen felcsákányozták az alsó rakpart félreeső burkolatát, és egy kisebb virágágyás került oda. Árvíz elleni védművet romboltak szét vagy vadvirágos élőhelyet hoztak létre?

Bardóczi Sándor vasárnap osztott meg a közösségi oldalán néhány fotót, ami a Föld napján készült, és a VaLyo csoport Zöld rakpart nevű akcióját örökítette meg. Ennek során a Jane Haining rakpart két négyzetméteres területén felcsákányozták a kockakövet, majd szimbolikusan átadtak egy virágágyást a rakpart zöldítésének jegyében, amit Budapest főtájépítésze történelmi pillanatnak nevezett.

A Telex beszámolója szerint ebbe az „idillbe” robbant be Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke egy felháborodott kommenttel, miszerint: „Elképzelni nem tudok annál nagyobb ostobaságot, mint amikor valaki megbontja a burkolatot hogy »vadvirágos élőhelyet« létesítsen egy árvízveszélyes területen. A víz, az nem olyan dolog, ostobák, hogy majd visszahőköl, ha meglátja a kiskerteteket. A víz az jön, és olyan, hogy mindent visz. Ha megbontjátok a rakpartot, akkor azt is. (...) Egyáltalán, volt erre a bontásra engedély?

Az ott egy védmű, idióták. Leginkább a feljelentés lenne adekvát erre a műsorra. (...) Agyhalottak.”

A hozzászólást hosszas vita követte – teszi hozzá a híroldal –, ami a VEKE elnök részéről úgy ért véget, hogy kíváncsi lenne, hogy mit szólna az akcióhoz a vízügy és a katasztrófavédelem.

A Telex, kiderítendő, hogy mennyire volt veszélyes és szabályos a hétvégi akció, az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz fordult, ami átirányította a lapot, mondván, hogy „a Budapest árvízvédelmét a fővárosi önkormányzat és a Csatornázási Művek intézi”. Utóbbi azt közölte, hogy a kockakőfelbontás a hatáskörükön kívül esik, mert a terület nem tartozik a védműhöz.

Ezek után megkérdezték Bardóczi Sándort, hogy az akció rendelkezett-e valamilyen engedéllyel. Mint mondta, saját tulajdonán a tulajdonosnak, ami a főváros, nem kell tulajdonosi engedélyt kérnie. Mivel a terület világörökségi terület, ezért a főváros örökségvédelmi engedélyt kért és kapott a kormányhivataltól a szimbolikus kockakő-felbontásra is. Ez benne van az engedélyben – válaszolta a főtájépítész, aki szerint Dorner Lajos téved, és „bármennyire harsánykodik, nem nagyon ért ahhoz, amit állít.

A belváros árvízvédelmét a rakpart támfala biztosítja, nem egy hullámtérben, parkoló céljára, kockakővel leburkolt terület.”

Dorner Lajos erre reagálandó úgy fogalmazott a lapnak: helyi lakosként és magánemberként fenntartja, amit írt. Szerinte a csákányozás és aktivistáskodás a mostani városvezetés esszenciája, „kb. ennyire képesek és semmi többre”. Mint közölte: semmi baja a kertészkedéssel, csak ne bontsák meg a burkolatot.

„Szerintük itt nincs árvízveszély, miközben de,

a Duna medrében vagyunk, és ezen a szakaszon a partfalnak ez a része elölről védi az egyébként elég rossz állapotú fő védművet”.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×