eur:
388.46
usd:
370.69
bux:
55649.46
2023. október 3. kedd Helga
Ifjabb Simet László artistaművész (k), miután drótkötélen egyensúlyozva átkelt a Duna felett a cirkusz világnapja alkalmából Budapesten 2023. április 15-én. Jobbról Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója. A Fővárosi Nagycirkusz Átmentem című eseményét a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia nyitórendezvényéhez kapcsolódóan rendezték.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megszólalt a magyar skywalker: Budapest egy csoda

23 perc folyamatos koncentráció és egyensúlyozás – mondta az InfoRádiónak ifj. Simet László artistaművész, miután szombat délután mintegy 40 méter magasságban, a Duna felett kifeszített drótkötélen sétált át Budáról Pestre.

A cirkusz világnapja alkalmából április 15-én bemutatott, világszenzációnak számító mutatványról az artistaművész elmondta: az ismeretlenbe indult, mert ezeknek a "skywalkoknak" az a sajátosságuk, hogy egyediek. Mindig más a helyszín és mások a technikai megoldások. Ott derült ki, hogy a drótkötelet tartó, a lengését stabilizáló, azt az uszályokhoz rögzítő kötelek hogyan fognak működni. A Dunánál ráadásul a legszebb időben is fúj a szél, vagyis voltak figyelmet igénylő kérdések.

"Van egy szokásos protokoll ilyenkor: amikor az ember beér félútra és minden jól működik, akkor kezd picit kiengedni. Próbáltam gyönyörködni a látványban, természetesen lezserkedés nélkül, mert ez egy végig feszült figyelmet követelő attrakció volt" – mondta ifj. Simet László.

Budapest, 2023. április 15.
Drótkötélen egyensúlyozva kel át a Duna felett ifjabb Simet László artistaművész a cirkusz világnapja alkalmából Budapesten 2023. április 15-én. A Fővárosi Nagycirkusz Átmentem című eseményét a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia nyitórendezvényéhez kapcsolódóan rendezték.
MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Megjegyezte, a hasonló teljesítményekre mentálisan kell elsősorban készülni. Ő már világszerte végrehajtott pár nagy volumenű skywalkot (magyarul talán toronykötéltáncnak lehetne fordítani), amelyek mind egyediek voltak, de mindnek volt valami nagyon fontos tanulsága, ez sokat segít.

"Ezekből mind tanultam valami újat, és az előző nagy skywalkjaim vérteztek fel azzal a magabiztossággal, tudással, önbizalommal, hogy ezt meg fogom tudni csinálni. Alap a jó fizikai kondíció. A szakma pedig bennem van – 45 éve vagyok kötéltáncos –, gyakorló artistaként nagyon sok tapasztalatot szereztem" - sorolta a művész.

Emellett sokat gondolkodott a produkción, számba vette a várható és váratlan eshetőségeket, vagyis elsősorban fejben kellett felkészülnie.

Budapest, 2023. április 15.
Drótkötélen egyensúlyozva kel át a Duna felett ifjabb Simet László artistaművész a cirkusz világnapja alkalmából Budapesten 2023. április 15-én. A Fővárosi Nagycirkusz Átmentem című eseményét a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia nyitórendezvényéhez kapcsolódóan rendezték.
MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Ifj. Simet László rutinos a skywalkokban: sétált a londoni olimpia záróeseményén, 45 méter magasságban, de Kínában is, 78 méteren. Az elmúlt két fárasztó hónap után a közeljövőre nem tervez semmit – mondta, rámutatva, hogy egyébként "a világ nagy dolgait már mind megcsinálták", vagyis volt már skywalk a Grand Canyonon és a Niagarán át, ahogy az ikertornyok között is New Yorkban. Magyarországon ezeket nehéz felülmúlni.

A mostani skywalk nem is annyira a mérete, inkább a helyszín miatt volt érdekes. A világ egyik legszebb városa Budapest, itt a város szívében, két gyönyörű híd között, a Gellérthegy és a Szabadság-szoborral a háta mögött kelt át a drótkötélen a Dunán, vagyis maga a helyszín tette ezt egy csodává – mondta az artistaművész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 2. 21:20
×
×
×
×