eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

A vízügyesek is megszólaltak, még több vizet várnak a Balatonba

Most már nem annyira alacsony a víz a Dunában, de nincs árvízveszély - ezt hozta az elmúlt napok esőzése a magyarországi nagyobb folyókon. A nagyobb tavainknál javul a helyzet.

A Dunán látványos volt a vízszintemelkedés, jó volt látni, hogy így tavasszal éled a természet - mondta Siklós Gabriella az Inforádióban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője úgy fogalmazott, hogy egyébként semmi különös nem történt, árhullámra nem kell számítani a Dunán. Ukrajna felől sincs készültségi helyzet, mert azok a folyók áradnak, amelyek nem lépnek be Magyarország területére.

A szóvivő arról tájékoztatott, hogy a hiedelmekkel ellentétben a kisebb árhullámokból folyamatosan pótolják a kelet-magyarországi víztározókban lévő vizet. Ezek lehetnek holtágak, csatornák, épített tározók, csak a nyíregyházi területen 10 millió köbméter vizet tároztak el a tavasz folyamán.

fotó: Ruzsáné Cseresnyés  Mária - Dunakeszi Polgárai Facebook-csoport
A Duna Dunakeszinél 2023. április 19-én - Fotó: Ruzsáné Cseresnyés Mária - Dunakeszi Polgárai Facebook-csoport

"Alakulunk, de messze vagyunk a régebbi állapotoktól" - fogalmazott Siklós Gabriella a Balatonról. A magyar tenger az ideális állapottól 8-10 centivel van elmaradva, jelenleg (ahogy erről már többször beszámoltunk az Infostarton) 110 centi a vízszintje.

A múlt héten 5 napon át emelkedett, de 3 napja ismét stagnál.

Az egy évvel ezelőttihez képest ideálisabb a helyzet, és még várnak 1-2-3 centis emelkedést.

A Velencei-tó is jobb állapotban 2022-höz képest. A vízügyesek befejezik a pátkai tározó leeresztését a tóba. Csak innen 12 centit nyertek az elmúlt hetekben - mondta a szóvivő, de "elég szépen esett itt is". Viszont jól jönne még a csapadék, 7 centivel állnak jobban a tavalyihoz képet.

Az Infostarton pont ma írtunk arról, hogy milyen további, szennyvizes ötletek vannak a tó vízszintjének emelésére.

A Fertő-tónak is jót tett a hétvégi hatalmas esőzés. A magyar oldalon nem mérik az átlagos vízszintet, az osztrák adatok szerint viszont emelkedett a vízszint, de még igen messze van az átlagostól a tó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×