eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

A vízügyesek is megszólaltak, még több vizet várnak a Balatonba

Most már nem annyira alacsony a víz a Dunában, de nincs árvízveszély - ezt hozta az elmúlt napok esőzése a magyarországi nagyobb folyókon. A nagyobb tavainknál javul a helyzet.

A Dunán látványos volt a vízszintemelkedés, jó volt látni, hogy így tavasszal éled a természet - mondta Siklós Gabriella az Inforádióban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője úgy fogalmazott, hogy egyébként semmi különös nem történt, árhullámra nem kell számítani a Dunán. Ukrajna felől sincs készültségi helyzet, mert azok a folyók áradnak, amelyek nem lépnek be Magyarország területére.

A szóvivő arról tájékoztatott, hogy a hiedelmekkel ellentétben a kisebb árhullámokból folyamatosan pótolják a kelet-magyarországi víztározókban lévő vizet. Ezek lehetnek holtágak, csatornák, épített tározók, csak a nyíregyházi területen 10 millió köbméter vizet tároztak el a tavasz folyamán.

fotó: Ruzsáné Cseresnyés  Mária - Dunakeszi Polgárai Facebook-csoport
A Duna Dunakeszinél 2023. április 19-én - Fotó: Ruzsáné Cseresnyés Mária - Dunakeszi Polgárai Facebook-csoport

"Alakulunk, de messze vagyunk a régebbi állapotoktól" - fogalmazott Siklós Gabriella a Balatonról. A magyar tenger az ideális állapottól 8-10 centivel van elmaradva, jelenleg (ahogy erről már többször beszámoltunk az Infostarton) 110 centi a vízszintje.

A múlt héten 5 napon át emelkedett, de 3 napja ismét stagnál.

Az egy évvel ezelőttihez képest ideálisabb a helyzet, és még várnak 1-2-3 centis emelkedést.

A Velencei-tó is jobb állapotban 2022-höz képest. A vízügyesek befejezik a pátkai tározó leeresztését a tóba. Csak innen 12 centit nyertek az elmúlt hetekben - mondta a szóvivő, de "elég szépen esett itt is". Viszont jól jönne még a csapadék, 7 centivel állnak jobban a tavalyihoz képet.

Az Infostarton pont ma írtunk arról, hogy milyen további, szennyvizes ötletek vannak a tó vízszintjének emelésére.

A Fertő-tónak is jót tett a hétvégi hatalmas esőzés. A magyar oldalon nem mérik az átlagos vízszintet, az osztrák adatok szerint viszont emelkedett a vízszint, de még igen messze van az átlagostól a tó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×