eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Frissen telepített ponty a fonyódi kutyás strandon 2021. március 31-én. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei öt tonna, a varászlói tógazdaságból származó pontyot telepítettek a Balatonba.MTI/Varga György
Nyitókép: MTI/Varga György

Nagy a baj a pontyokkal, zavarják a növényeket

A Magyar Országos Horgász Szövetség a pontytelepítések csökkentésével tenné színesebbé a hazai halállományt.

Az országban megvalósuló telepítések 91 százaléka, vagyis 4870 tonna ponty volt 2021-ben. Ezt szeretnék levinni 85 százalékra, ezért több keszegféle és ragadozó kihelyezését sürgetik – írja a pecaverzum cikke alapján a berek.hu.

Szendőfi Balázs természetfilmes, a Magyar Haltani Társaság rendszeresen publikáló tagja a Magyar Szóban azt írta: a nagy mennyiségű pontykihelyezések komplex zavart okoznak a vízi életközösségekben. Tudományos tényekre alapozva felsorolta a ponty káros ökológiai hatásait. Elsődleges és

legjelentősebb hatás a víz átlátszóságának drasztikus csökkenése, vagyis a víz zavarosítása.

Ezt a ponty többféle módon is okozza: az aljzatot állandó túrásával felkavarja, lebegő szemcséket juttat a vízoszlopba. A túrással rontja a hínárnövények gyökérzetének megtapadását is, és a felzavarással a fényt is csökkenti előlük. A növények árnyékoló hatásának csökkenése több fényt enged a vízbe, jobban elszaporodik a fitoplankton, ami még zavarosabbá teszi a vizet.

Szendőfi Balázs úgy látja, más halfajok horgászatának népszerűsítése, jóval több kíméleti terület kijelölése és a horgászok számának csökkentése akár szigorúbb vizsgákkal vagy más minőségi szűréssel enyhítheti a problémát.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×