eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Nyitókép: Herczeg Zsolt

Ajkai metamorfózis: kultúrpalota lesz az egykori kriptongyárból – képek

Az 1930-as években működő üzemben egy világhírű magyar találmányt gyártottak, a különleges épület pedig most a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében kap új feladatokat.

A Padragi Bányász Férfikórus köszöntötte a közönséget szombaton este az ajkai kriptongyárban, ahol bárzongoristával, táncos lányokkal, kaszinórészleggel, valamint korabeli ruhákkal és járművekkel kalauzolták vissza a látogatókat az 1930-as évekbe.

Akkor élt és alkotott itt ugyanis az a fizikus, aki 1944-ben, 52 évesen a korra tragikusan jellemző módon munkatáborban halt meg.

Bródy Imréről, a kriptonláma feltalálójáról és a gyárépületről Ajka polgármestere, Schwartz Béla beszélt az InfoRádióban.

"A '30-as években épült ez az épület, és az ajkai származású fizikus Bródy Imre találmányát hivatott valóra váltani: a levegőből kriptongázt állítanak elő. Ez a csingervölgyi terület, Ajkának egy városrésze. A bányák is itt voltak, itt a legtisztább a levegő, azért került ide ez az épület, és öt vagy hat évig működött. Nagyon jól ment, az Egyesült Izzónak volt a gyára, csak aztán a háború közepette megszakadt a termelés, és jóvátételként lebontották a gépeket és elvitték a Szovjetunióba."

Az épületben különböző cégek működtek, aztán üresen állt és pusztulásnak indult, de most új feladatot kap, nem is egyet: multifunkciós kulturális tér lesz – tette hozzá a polgármester.

"Jött a gondolat, hogy az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében Veszprémmel együttműködve építsünk egy olyan kultúrfórumot, ahol bemutatjuk azokat a mesterségeket, amelyek Ajkán voltak, de már nincsenek, például az üveggyártás, az alumíniumöntészet vagy maga a kriptongyártás, aminek a technológiája nem is ismert. A teljes kiépítés a jövő év közepére várható, de már most, az EKF rendezvényein jelentős szerepe lesz az épületnek."

Az ajkai kriptongyár a kortárs művészet egyik központja is lesz – mondta az InfoRádiónak Dorner László alpolgármester.

"Dráma, festészet, szobrászat és azok a szakmák, amelyek több száz éve megvoltak, de ma már nincsenek. Ezeknek meg kell teremteni kicsiben a feltételeit, hogy workshopok, táborok legyenek tarthatók."

Az ajkai kriptongyárat a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter adta át.

"Ami ma számunkra az értéket jelenti, az nemcsak az ipartörténeti nevezetesség, hanem az EKF kezdeményezés egyik olyan sajátossága, amely ipartörténeti emlékek kulturális funkcióval való felruházását, újraélesztését tűzi ki célul" – mondta az InfoRádióban.

A háromszintes ajkai kriptongyár felújításának első ütemére 300 millió forintot költöttek el. A befejezéséhez további 800-900 millió forintra van szükség, amelyből 500 millió forintot már elnyert a város.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×