eur:
390.62
usd:
364.34
bux:
68293.32
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Felügyeleti biztosokat rendelt ki a jegybank, bajban lehet két egyesület

A Magyar Nemzeti Bank a biztonsági tőke három hónapon belüli pótlására alkalmas pénzügyi terv készítését írta elő a Bodrogközi, illetve a Bodrogközi Kertészeti biztosító egyesületeknek. A szükséghelyzetbe került intézményekhez a jegybank - legfeljebb 180 napra - felügyeleti biztosokat is kirendelt - jelentette be a jegybank.

A MNB - az intézményekkel kapcsolatos folyamatos felügyelési adatai alapján - 30 napon belül pénzügyi terv elkészítésére kötelezte a karcsai székhelyű Bodrogközi Kertészeti Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületet, illetve a Bodrogközi Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületet.

A jegybankhoz benyújtandó, s ott jóváhagyandó pénzügyi terveknek olyan intézkedéseket kell tartalmazniuk, amelyek végrehajtásuk esetén alkalmasak arra, hogy a biztosítóegyesületek 3 hónapon belül rendelkezzenek a jogszabály által előírt minimális biztonsági tőkével.

Az igazgatóság jogait és kötelezettségeit gyakorló, teljes jogkörű felügyeleti biztosi feladatokat törvényi előírás alapján mindkét intézménynél a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. látja el, a jegybank határozatai alapján legfeljebb 180 napig - közölte az MNB.

A MNB intézkedéseinek oka, hogy az elmúlt időszakban a - növénybiztosítási tevékenységen belül aszálykár-kockázatra is fedezetet nyújtó szerződésekkel is rendelkező - nonprofit egyesületek saját tőkéje kedvezőtlen irányba változott. Ez nyilvánvalóan hatással lehet az ügyfelekkel/tagokkal szembeni kárkifizetési kötelezettségek teljesítésére is. Jogszabályi előírás alapján egy kisbiztosítónak mindenkor, a tevékenysége megkezdésétől folyamatosan rendelkeznie kell a biztonsági tőke szintjének megfelelő szavatoló tőkével - emlékeztetett a jegybank.

A jelenleg szükséghelyzetben lévő biztosítóegyesületek a jóváhagyandó pénzügyi tervek megvalósítása révén oldhatják meg a felmerült problémákat, gondoskodhatnak a szabályozói tőkekövetelményeknek való folyamatos megfelelésről, jövőjükről.

A kirendelt felügyeleti biztosok felmérik az intézmények pénzügyi helyzetét,

meghatározzák a pénzügyi nehézségekből fakadó kockázatok csökkentése, megszüntetése érdekében indokolt lépéseket, illetve biztosíthatják a kárrendezési tevékenység szabályszerű folytatását - olvasható a határozatot ismertető közleményben.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×