eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke (b) és Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városháza dísztermében 2017. január 25-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Minimumjövedelem Zuglóban: élt 7 évet

Kivezeti a minimumjövedelmet szociális támogatási formaként elsőként alkalmazó budapesti kerület, az ezt tartalmazó előterjesztésben semmilyen indoklás nem szerepelt, ezért kellett külön rákérdezni: miért?

Noha az ellenzéki vezetésű Zugló volt a minimumjövedelem "őshazája", most épp az ellenzéki polgármester és az összefogás pártjai (DK, MSZP, Momentum, LMP) szüntethetik meg hivatalos indoklás nélkül a szociális intézkedést - derítette ki a Mérce.hu.

A háttérben az állhat, hogy csökken az igénybe vevők száma, és nincs is rá pénze az önkormányzatnak, azonban az előterjesztés nem említi, hogy az igénybe vevői kör azért kisebb, mert 7 éve nem emelték a jogosultsági küszöböt. (A támogatási összeg sem emelkedett.)

A helyébe nem is lépne más támogatás, maradnak viszont a korábbi segélyek gyógyszerre, lakásfenntartásra, ápolási díjként, adósságkezelésre és esetileg, döntés alapján.

A kivezetésnek időpontjára is van terv, ez 2024. március 31-gyel számol, addig már csak egy évre lehet hozzájutni a minimumjövedelemhez.

Az intézkedést még Karácsony Gergely zuglói polgármestersége idején vezették be,

a 2019-es önkormányzati választások előtt a DK és a Momentum is kampányolt vele. Az intézkedés hajnalán 28 500 forintban volt meghatározva a zuglói minimumjövedelem, azoknak járt, akiknek nincs jövedelme, és ezt igazolni is tudták.

A Mérce megkereste az ügyben Zuglót, az önkormányzat kommunikációs vezetője reagált. Közlése szerint "bármilyen előremutató is a minimumjövedelem-juttatás, az nem önkormányzati, hanem kormányzati keretek között tud hatékonyan működni; ezért is szerepelt az ellenzék közös kormányprogramjában". A reakcióban szerepel az az ígéret is, hogy "a jövőben a rászoruló jogosultak

más, az élethelyzetükhöz jobban igazodó támogatási formákat

vehetnek igénybe" (...), a szociális támogatások összege "a rendszer újragondolásával nem csökken, hanem növekszik" 100 millió forinttal.

Vagyis: a minimumjövedelem az ígéret szerint eseti támogatássá válik.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×