eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az érvényes szavazás szabályait bemutató tabló az önkormányzati választáson a zuglói Örökzöld Óvodában kialakított szavazókörben 2019. október 13-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ha ezen a választáson is felsül az ellenzék, akkor tényleg nagy bajban van

A politikai közhangulatot jól mérő voksolás lesz január 15-én. Vasárnap polgármestert és képviselő-testületet is választanak a városban..

A jobboldal számára fontos a most vasárnapi időközi voksolás. Ha sikerrel jár, akkor újabb politikai csapást mérhet az ellenzékre. Más kérdés, hogy egy baloldali bukás kinek hozna politikai hasznot. A látszólag egyszerű kérdés megválaszolásához ismerni kell a meglehetősen kacifántos előzményeket.

2019-ben a összefogásban induló ellenzék a fővároson túl több vidéki városban is sikeres volt. Köztük Jászberényben. A polgármesteri címet az a Budai Lóránt szerezte meg, aki mögött a Közösen Jászberényért Egyesület állt, praktikusan a parlamenti ellenzék. A képet árnyalja, hogy a képviselő-testületbe az egyesület hat helyi politikust adhatott, a kormánypártok hetet, de listáról bejutott Dobrán Gyula, a Mi Hazánk képviseletében is, aki ellenzékinek számított.

A polgármesternek tehát abszolút döntő szerepe lett, ő ugyanis automatikusan a testület tagja lett, így végső soron ő dönthetett.

Csakhogy a Fidesz-KDNP megtámadta a polgármester-választás eredményét, és ezért azt meg kellett ismételni. Míg október 13-án az ellenzéki, jobbikos Budai Lóránt 14 szavazattal nyert, egy hónappal később viszont már lemosta politikai ellenfelét. A szavazatok 62,9 százalékát szerezte meg, és ezzel lényegében politikai süllyesztőbe küldte a fideszes Szabó Tamást, aki azért a testület tagja maradhatott, hiszen listán még októberben bekerült. Sovány vigasz lehetett ez a számára, hiszen 2010 és 2019 között ő vezethette a várost.

Az ellenzék szűk előnye aztán folyamatos torzsalkodáshoz, ügyekhez vezetett: piacfelújítás, Volán-szerződés, Kultúrmalom-projekt. Hol az előző vezetést hibáztatták, hol egymást, a lényeg, hogy ritkán volt békés a hangulat a város politikai életében.

Mást találtak el

A mostani időközi választás az egyik ilyen esetből pattanhatott ki. A Mandiner még 2021 tavaszán írt a casus belliről, a Volán-szerződésről, amely a helyi tömegközlekedést volt hivatott megoldani. Ez azonban, ahogy kiderült, nem a korábbi fideszes vezetéshez, hanem még a 2006–2010 közötti polgármesterhez, az akkor MSZP-s Gedei Józsefhez volt köthető. Ő 2019 után alpolgármesterként, de már mint DK-politikus vett részt a városi közéletben. Így biztosan nem örült a polgármester feljelentésének, pedig ezzel a lépéssel inkább a kormánypárti Szabó Tamásékat akarhatták kellemetlen helyzetbe hozni, de egy korábbi korszak prominensét találhatták el. Így jutottunk el 2022 őszéhez, amikor tarthatatlan lett a helyzet.

Feloszlanak

Gedei József és még hat fideszes képviselő kezdeményezte a testület feloszlatását. Az erről szóló ülést, ahogy a jaszbereny.hu megírta, személyeskedés jellemezte. Volt, aki kimondta: "Ezt a harcot meg kell szüntetni. Ami most zajlik, az pártpolitika." A kormánypárti Balog Donát, bár előterjesztő volt, felszólalása után elment, és nem is szavazott saját indítványáról. Ez a lépés sok mindent elmond a helyi viszonyokról. Végül is megszületett a feloszlatásról szóló döntés, és ezért 2023. január 15-én, azaz vasárnap időközi önkormányzati választások lesznek.

A kormánypártok a budapesti időközi választások sikerén, különösen a legutóbbi, pesterzsébeti diadalon felbuzdulva erősen bizakodnak, de a biztonság kedvéért új polgármesterjelölttel álltak elő.

A jelöltek:

  • Besenyi Orsolya (Fidesz–KDNP)
  • Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület)
  • László Péter (Mi Hazánk)
  • Nagy Tímea (független)

A kormánypárti induló, Besenyi Orsolya orvos, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház orvosigazgatója. Ő az elmúlt évek párttorzsalkodására utalva a "politikamentes jövőt Jászberénynek" szlogennel kampányol.

Budai Lóránt is újra próbálkozik. A közösségi médiában naponta beszámol eddigi tevékenységéről. Legutóbbi videójában azt kéri a jászberényiektől, hogy "január 15-én Jászberény harmadszorra is véleményt nyilvánítson, harmadszor is álljunk ki a városunk mellett".

Órákkal a vasárnapi időközi szavazás előtt nehéz jósolni. 2022 április 3-án, az országos választáson az ellenzéki előválasztást Gedei Józseffel szemben simán megnyerő Kertész Ottó (most is indul képviselőnek) simán kikapott a majd 60 százalékot kapó fideszes Pócs Jánostól. Többen a városban erre vezetik vissza a tavaly október önfeloszlatást, azaz, hogy a DK-s politikus egy platformra került a fideszesekkel.

Mindenesetre a három évig polgármester Budai Lóránt annyira bízik magában, hogy három hónapja ő is megszavazta a posztjába kerülő előterjesztést.

Mit mond a közvélemény-kutatás?

Bár az országos közvélemény-kutatási adatok egy 27 ezres városnál nem mindig mérvadók, de a település már nem olyan kicsi, hogy ne lehessen ezekkel is számolni. Az Infostarton legutóbb Závecz Tibor beszélt a méréseikről. Eszerint 2022 novemberében a megkérdezettek 33 százaléka szavazott volna a Fideszre, és 27 százalék az ellenzékre, ebből a DK 11 százalékot tett ki. 6 százalékot kapna a felmérés szerint a Mi Hazánk, amely bár ellenzékinek számít, de nehéz megmondani, hogy melyik oldaltól vesz el inkább szavazókat. Arról már nem is beszélve, hogy 2022-ben, az infláció elszabadulása után, a bizonytalanok, a nem szavazók tábora (30 százalék) növekedett leginkább.

A vasárnapi választás több kérdésre választ adhat. Egyrészt, hogy folytatódik-e a baloldal az időközi választásokon tapasztalható vesszőfutása, másrészt a "veszélyek korát" mennyire érzik a vidéki emberek, harmadrészt kiderülhet, mekkora tényleges erőt képvisel a Mi Hazánk, amely párt Jászberényben önálló polgármesterjelölttel és teljes képviselői listával indul.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×