eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Háromórás áramkimaradást tudnak biztonsággal kezelni a mobilszolgáltatók

Bár nincs pánikhangulat, forgatókönyveket készítenek arra az esetre, ha esetleges áramkimaradással kell számolni télen.

Az energiaválság miatt felvetül a kérdés, hogy áramellátási zavarok esetén milyen problémák lehetnek a távközlésben. A Portfolio.hu arról írt, vajon biztosítható-e a hálózatok folyamatos működése, és kell-e a távközlési szolgáltatások leállásától tartani.

Reális veszéllyé vált, hogy télen potenciális áramkimaradások és lekapcsolások jöhetnek Európában, ezek pedig elérhetik a mobilszolgáltatásokat is. Európában már készülnek a vészhelyzeti tervek az áramellátás rotációs lekapcsolására abban az esetben, ha az energiaellátásban zavar lépne fel. Az alapelv, hogy

régiónként felváltva, előre bejelentett időpontokban kapcsolnák le az áramellátást,

Ez alól az olyan alapvető szolgáltatások, mint a kórházak vagy a rendőrség kivételt képeznének.

A távközlési szektor szereplői attól tartanak, Európa több országában nincs megfelelő tartalékrendszer a szélesebb körű áramkimaradások kezelésére. Emiatt arról egyeztetnek a szolgáltatások és a kormányzatok, hogy a távközlési infrastruktúra is bekerüljön a védett fogyasztók közé.

Iparági források szerint Magyarországon üzletfolytonossági terveket készítenek a telekom szolgáltatók, amelyek eddig terrorkészültségre, vagy árvízkatasztrófa esetére voltak kitalálva. A rendszer eddig rövid távú események hatásainak kivédésére koncentrált, ám az energiaválság hosszabb távon velünk maradhat.

Nem áramkimaradásra, hanem potenciálisan rotációs kikapcsolásra készülve vizsgálja a szektor a lehetőségeket.

Magyarországon nem tartanak attól, hogy egy egész megye áram nélkül maradna. Az energiahivatal feladata, hogy megtervezze, milyen sorrendben kapcsolnak le egyes fogyasztási blokkokat. Ezen belül igyekeznek a telekommunikációs szektort úgy pozícionálni, hogy a hálózat minden eleme védett fogyasztónak minősüljön, vagyis ne legyen lekapcsolható. A gázfogyasztást akár fogyasztókként egyenként is le lehet kapcsolni, az áramnál csak egyes fogyasztási blokkokat, például háztömböket, nagyobb fogyasztási egységeket, azon belül nem lehet differenciálni.

A Magyar Telekom a portálnak azt nyilatkozta: igyekeznek csökkenteni a társaság energiafelhasználását és keresi a lehetőségeket a megújuló energiaforrások igénybevételére. Az elavult hálózati elemek megszüntetése is lépés az energiafelhasználás csökkentéséért. A társaság emellett napenergia termelő szolgáltatókkal alakít kapcsolatot, amiből egyre növekvő arányban tudná a társaság kielégíteni a szükségleteit.

A távközlési szakértők szerint a rotációs kikapcsolási rendnél nagyjából háromórás időtartammal számolnak a jelenlegi tervekben. Ez egy olyan időtáv, amit a hálózat most is magában át tud hidalni. A Yettel a portálnak azt nyilatkozta, ha az áramkimaradás kisebb területet érint – és a helyszín akkumulátorkapacitásának kimerülését követően nincs mód további energia-utánpótlásra – akkor a lefedettségben átlapolt területeken a környező bázisállomások részben elláthatják a kiesett terület forgalmát.

A Magyar Telekom hozzáteszi, amennyiben gyakoribb vagy kiterjedtebb áramszünetek lesznek, az aggregátorok működtetéséhez szükséges üzemanyag biztosítása lesz a feladat. A központi funkciókat ellátó telephelyeken többszörösen biztosított áramellátással rendelkezik a Magyar Telekom.

Áramkimaradáskor a legnagyobb problémát az jelentené, ha a központi infrastruktúra állna le, abban az esetben pár megyényi kapcsolatvesztés elméletileg előfordulhatna – mondták iparági források. A távközlési infrastruktúra stabilitását a decentralizáltság adja: ha az egyik szolgáltató toronyállomása kiesik, a többiek roamingban átvennék.

Felhasználói élménycsökkenés előfordulhat a sávszélességben, sokszor a letöltési adat generálja a nagy fogyasztást. Ha megállna a gáz, az pár nap alatt begyűrűzne az elektromos rendszerre. Ebben az esetben sem a telekommunikáción lesz a nagyobb nyomás, hanem a tartalomszolgáltatókon, hogy vegyenek lejjebb. Már volt arra példa a Covid idején, hogy megkérték a Netflixet, a felbontási minőség csökkentésére. Ha valamivel, akkor ezzel lehetne visszafogni az elektromos áram fogyasztását.

Teljes blackout nem képzelhető el a távközlésben,

ahhoz elképesztően hipercélzott támadásnak kell lennie, már katonai eszközök szükségesek – mondták el a nevük elhallgatását kérő távközlési szakértők.

A Magyar Telekom szerint áramkimaradás esetén az ügyfél vezetékes szolgáltatásban egyértelműen szolgáltatáskiesést tapasztalhat, mobilszolgáltatás esetén a hálózat kialakítása függvényében internet sebességcsökkenést vagy kiesét érzékelhet. A folyamatos működés a következő hónapokban akkor garantálható, ha nem lesz kritikus helyzet az áramszolgáltatóknál. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy nagy elhúzódó áramszünet esetén az ügyfeleknél sem lesz áram, így a készülékek töltésével is gond lehet – tette hozzá a hazai távközlési vállalat.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×