eur:
392.85
usd:
366.71
bux:
66235.51
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Elek Sándor: az állam a saját felelősségét csökkenti az új szociális igazgatási törvénnyel

Módosítaná a kormány a szociális igazgatásról szóló törvényt, és ez nagy riadalmat okozott szakmai körökben.

A szociális igazgatásról szóló törvény módosítása kimondaná, hogy elsősorban mindenki saját maga felel a szociális biztonságáért. Ha ezt nem tudja megteremteni, akkor jön sorban a családja, az önkormányzat, a karitatív szervezetek és csak végül az állam.

Elek Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke szerint ha az állam ezt deklarálja, abban benne van az a lehetőség, hogy a saját felelősségét csökkentse. Mint mondta, ezzel a saját segítő kapacitását megpróbálja úgy szabályozni, hogy az egyénre terhelje a felelősséget.

Meleg Sándor szociális munkás szerint az egyén felelősségének hangsúlyozására egy konzervatív kormánytól szokatlanul liberális húzás, de a gyakorlatban nem fog működni.

"Ez a fontossági sorrend, amit a jogszabályba betettek, azért nem működik, mert egyszerre több szinten kell beavatkozni"

– fejtette ki. A szociális problémáknál az egyén szintjén kell keresni a megoldást, de meg kell nézni a családi rendszert is, és nem megkerülhető a települési, a közösségi vagy akár az állami szerepvállalás sem. Ezeket együttesen kell alkalmazni a probléma megoldásában.

Ráadásul a bajban lévő emberek problémái lehetnek hasonlók, de az emberek maguk mindannyian másmilyenek. Meleg Sándor elmondta: két látszólag azonos problémával küzdő embernél lehet, hogy egyiküknél az egyéni működésének erősítésével lehet segíteni, a másik esetben viszont a család erősítése hozhat megoldást, de van akinél abszolút mértékben először az állami szerepvállalással kell dolgozni, és majd esetleg csak a későbbiekben az egyénnel vagy a közösséggel.

"Ez a jogi szabályozás viszont ebben az esetben nagyon merev rendszert képez. A szociális munka színterét elkezdi torzítani abba az irányba, hogy a szociális munkásnak valamilyen – még jelen pillanatban nem ismert bürokratikus módon – először mindenképpen az egyéni felelősséget kell firtatni"– fogalmazott.

Megjegyezte: ha jogszabályok a későbbiekben valamilyen módon definiálják az önhiba fogalmát, akkor az adott kliens kieshet az ellátórendszerből, hiszen olyan magatartást tanúsíthat, amit a jogalkotó önhibának minősít.

"Az állam nem ruházza át a szociális gondoskodás felelősségét, hanem rábízza azokra a szereplőkre, amelyek nagy tapasztalattal és ismeretséggel rendelkeznek ezen a területen" – reagált a szakmai félelmekre a Facebook-oldalán Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára:

A törvényjavaslatban egyébként az is benne van, hogy a szociális ellátások összegét ezentúl nem az öregségi nyugdíj, hanem az úgynevezett szociális vetítési alap segítségével számolják ki. Azonban hogy ez mit jelent és mennyi lesz, azt egyelőre nem lehet tudni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×