eur:
393.02
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Forrás: Facebook/Őrsi Gergely

Távfűtésre állhat át a Fény utcai piac – Őrsi Gergely a II. kerületi intézkedésekről

A kerület ellenzéki polgármestere 90 százalékos biztonsággal ígéri, hogy nem lesz náluk intézménybezárás a télen a magas rezsiköltségek miatt a hosszú távú szerződéseiknek és az energetikai korszerűsítéseknek köszönhetően. Kilóg a sorból a Fény utcai piac, ott 14-szeres áron kaptak ajánlatot a gázra.

Tizennégyszeresére emelkedik a Fény utcai piac gázszámlája, ezért Budapest II. kerületének önkormányzata most azon dolgozik, hogy a távfűtésre kapcsolja a létesítményt – mondta megkeresésünkre a kerület polgármestere.

Ahogy azt az Infostart korábban megírta, Őrsi Gergely bejelentette, hogy a II. kerületben a hosszú távra megkötött energiabeszerzésnek köszönhetően biztosított az olcsó gáz és villany az intézmények számára.

Kérdésünkre azt mondta, hogy a mai bizonytalan helyzetben ezen a téren felelősen semmit nem lehet biztosra mondani, de 90 százalékos valószínűség kijelenti, hogy a II. kerületi önkormányzati intézmények nyitva maradnak a télen.

„Hosszú távra szóló gyakorlatilag minden intézményünket magába foglaló egységes energiabeszerzést írtunk ki, ami

jövő tavasz végéig a csökkentett rezsicsökkentett árnál is olcsóbban biztosítja az intézményeink számára az energiát,

legyen szó akár sportcentrumról, óvodáról, bölcsődéről vagy önkormányzati intézményekről” – mondta az ellenzéki polgármester.

Ettől még ők is spórolnak:

„Ez nem jelenti azt, hogy fel lélegzünk, és mintha mi sem történne a világban, az energiaválság nem lenne jelen, nem kezdünk el adott esetben radikális spórolási lépéseket bevezetni.

  • Mi már a nyáron elrendelhettük mind a hűtési, mind a fűtési korlátot.
  • Az elektromosautó-használatot előnyben részesítjük, és
  • természetesen dolgozunk azokon a megújuló és fenntartható energetikai beruházásokon, amik hosszú távra szólnak, legyen szó akár energiaközösség létrehozásáról, ami alapján mi már tavaly elkezdtük ezt a munkát, és 8-9 ezer négyzetméternyi napelem telepíthető csak az önkormányzati tulajdonú intézmények tetejére. Ez energiaközösségként lehetőséget ad majd később arra, ha ez a projekt sikerül, hogy a társasházak is kapcsolódhassanak rá. Fenntartható és hosszú távú ez a modell.
  • Vagy éppen a lakosságnak biztosított kedvezményes árú ledvilágítótestek vására, közel 20 ezer ilyen világítótestet fogunk eladni október 1-jén, ami egyrészt szemléletformálás, másrészt – még akkor is, hogyha csak a villanyszámla töredékét teszi is ki a világítás – hozzájárul ahhoz, hogy fenntarthatóbb legyen, és az energiaköltségek alacsonyabbak legyenek.
  • Természetesen magukon is takarékoskodunk, legyen szó a szökőkút lekapcsolásáról, az intézmények világításáról, illetve minden olyan rendezvény átstrukturálásáról, aminek a költségét inkább a rászoruló és nehéz helyzetbe került lakosok támogatására tudunk fordítani”

– sorolta az önkormányzat által idejében megtett takarékossági intézkedéseket a polgármester.

Őrsi Gergely hozzáfűzte, hogy stabilan működi lakhatási támogatási rendszert dolgoztak ki, szükség esetén ezt bővítik, és további forrásokat rendelnek hozzá.

A polgármester megerősítette, hogy nem terveznek intézménybezárást, és kiemelte azt is, hogy

náluk óvodát, bölcsődét, szociális és egészségügyi intézményt nem érinthet az energiaválság.

Tehát ezeken a helyeken sem hőfokszabályozás, sem más életminőséget érintő korlátozás nem lesz.

Van viszont egy fekete bárány

A Fény utcai piac nem csatlakozott annak idején a közös beszerzéshez – mondta II. kerület polgármestere.

„Ott jelen pillanatban

tizennégyszeres árakat kapunk az energiaszolgáltatóktól,

nem tudjuk egyelőre, hogy ezt, hogy tudjuk kigazdálkodni, ha egyáltalán kapunk végleges árat. Fölvettük a BKM-mel (Budapesti Közművek Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság) már a kapcsolatot. Az a szerencsénk, hogy pont ott fut a távhővezeték, és elkezdtünk közösen azon dolgozni, hogy hogyan tudjuk a Fény utcai piacot a távfűtési rendszerre rákötni” – mutatta be az esetleges menekülő utat Őrsi Gergely.

Hozzátette, ha már hozzányúlnak a vezetékhez, megnézik a BKM-mel közösen, hogy a környező társasházakat is megkérdezik arról, kívánnak-e a jelenleg olcsóbb és fenntarthatóbb fűtési módra átállni. Ezt az átállást fűtési időszakon kívül tudják megvalósítani, tehát

legkorábban jövő ősszel tud megvalósulni

– hívta fel a figyelmet. Az is kiderült, hogy jelenleg a környéken két intézmény, a Millenáris és a Marczibányi Téri Művelődési Központ üzemel távfűtéssel.

Fa a rászorulóknak

„Energiaválság idején gyorsan és hosszú távra egyszerre cselekedni nagyon nehéz – mondta a polgármester. – Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az energiaközösségek kapcsán is már

két éve elkezdtünk egy ötfős nemzetközi konzorcium tagjaként dolgozni azon, hogy hogyan állhatunk át teljesen fenntartható energiára.”

Itt felmerül a napelem, az esővízgyűjtő, de ezzel párhuzamosan az építési szabályok módosítását is elvégezték, hogy könnyebb legyen a házakra napelemet telepíteni, ráadásul további enyhítéseket terveznek a hatalmas igény láttán – tudtuk meg Őrsi Gergelytől.

Arról is beszélt, hogy sokan fűtenek még fával a kerületben, az önkormányzat minden közterületen kivágott fát megfelelő szárítást követően a rászorulóknak ad. De felajánlották azt is a lakóknak, hogy a magánterületen engedéllyel kivágandó fákat az önkormányzat ingyen kivágatja, és azt is a rászorulóknak adja kiszáradás után. Őrsi Gergely azt is elmondta, hogy ez utóbbit más kerületekben lakóknak is felajánlják, hiszen ezt is az újrahasznosítás fontos módjának tartják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×