eur:
393.1
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Az iskola 4. osztályos tanulói a Közlekedési kisokos és tudáspróba bejelentésén a budapesti Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón 2022. április 26-án. A Giro dItalia országúti kerékpáros körverseny májusi magyarországi startjához igazodva, májusban vizsgázhatnak közlekedési ismereteikből az általános iskolások felső tagozatosai.
Nyitókép: MTI-Szigetváry Zsolt

Meixner: a rezsiköltségek növekedése veszélybe sodorja a speciális nevelési igényű gyermekek oktatását

A rezsiköltségek megnövekedése különösen nehéz helyzetbe hozza a különleges profilú alapítványi fenntartású iskolákat, így a speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó Rákospalotai Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát is, mivel az eddigieken felül nem számíthatnak jelentős állami és önkormányzati pluszforrásokra – mondta el az intézmény igazgatója az InfoRádiónak.

Pedagógusokat tekintve szerencsés helyzetben van az iskola, mivel még gyógypedagógusokból is teljes a létszám – mondta Molnár Rita, a Rákospalotai Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, de mivel az intézmény egy integráló iskola, ezért csak annyi gyereket vesznek fel, amennyivel valóban foglalkozni is tudnak.

A megemelkedett rezsiköltségek azonban komoly kockázatot jelentenek a további működés szempontjából Az igazgatónő elmondta: az éves gázszámlájuk eddig körülbelül ötmillió forint volt, ami most várhatóan a hat-hétszeresére fog megemelkedni. Ezt az összeget saját maguknak kell kigazdálkodniuk, mivel sem az államtól, sem pedig az önkormányzattól nem számíthatnak plusztámogatásra, hiszen alapítványi fenntartásúak.

Az iskolavezető elmondta: az államtól normatív, vagyis a gyerekek létszámához igazodó támogatást kapnak, de ezt a pedagógusok bérezésére fordítják, bár önmagában arra sem elég. Az önkormányzat pedig két féle módon ad segítséget: már évek óta nem emeli az iskolának otthont adó ingatlan bérleti díját, és a kerületi lakos gyerekeket is támogatja egy fix éves összeggel.

Arra a kérdésre, hogy miből fogják kifizetni a megemelkedett rezsit, azt válaszolta, hogy

a szülőktől szeretnének nagyobb összegű hozzájárulásokat kérni.

Az igazgatónő arról is beszélt, hogy szükség lenne az épület korszerűsítésére, de az ehhez szükséges négyszázmillió forint sem nekik, sem az önkormányzatnak nem áll rendelkezésre. Ezért kénytelenek lemondani a tető szigeteléséről vagy az ablakok cseréjéről. Ehelyett a hagyományos, gumiszalagos módszerrel fogják szigetelni az ablakokat. De még ezt a munkát is a szülők és a pedagógusok végzik majd el, mivel szakemberekre sem futja az iskola költségvetéséből. Emellett igyekeznek takarékoskodni a világítással, és lehetőség szerint megpróbálják majd kicserélni a régi, neon lámpákat korszerű LED-ekre.

Molnár Rita azt is elmondta, hogy szeretnének energetikai korszerűsítésre pályázni. Abban is bíznak, hogy esetleg a szülők munkahelyei tudnak majd ebben segíteni nekik.

Az igazgatónő emlékeztetett rá, hogy ez az iskola különleges feladatot lát el, hiszen a sajátos nevelési igényű (SNI) tanulókat, főleg beszédfogyatékos gyerekeket oktat integráltan. Ezenkívül a tehetséggondozásnak is nagy szerepe van náluk, mivel művészeti iskolaként is működnek.

"Ezért lenne nagyon fontos, hogy megmaradjunk. Keresünk külső forrásokat, támogatókat, létre is hoztunk egy hirdetést a Facebook-oldalunkon. Nagyon bízunk a jövőnkben" – mondta Molnár Rita, a Rákospalotai Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×