eur:
395.73
usd:
367.19
bux:
65218.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A drónnal készített felvételen a kiszáradóban lévő Halda-tó Bátonyterenyén 2022. július 20-án.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Már az űrből is látszik, mekkora az aszály az országban

Feltűnő a különbség a most és az egy évvel ezelőtt készült műholdképek között.

Az utóbbi hónapokban kifejezetten jellemző volt az aszályos, csapadékmentes időjárás, ráadásul a mostani nyár eddig az átlagnál jóval melegebb volt, és gyakoriak voltak a magas hőmérsékleti csúcsok. Európában az átlaghoz képest jóval kevesebb csapadék esett az elmúlt három hónapban, évtizedek óta tartó szárazsági rekordok dőltek meg. Az idei forróság eddig bb ezer emberéletet követelt Európában, ráadásul az időjárási viszonyok a hazai mezőgazdaságra, és az élelmiszerellátásra is súlyos hatással voltak.

A meterológusok a globálisan is jellemző magyarországi szárazságnak több okot is tulajdonítanak. Az aszály mára akkora mértéket öltött, hogy már az űrből is jól látható a különbség. A NASA műholdképe összahasonlítja a mostani és az egy évvel ezelőtti Magyarország képét.

A felvételről az Időkép számolt be egy Facebook-bejegyzésben:

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×