eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mikortól érvényesek az új benzinársapkás szabályok - itt a rendelet

Ahogy azt a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígérte, meg is jelent a Magyar Közlönyben, hogy ezentúl kik jogosultak a csökkentett, hatósági áras üzemanyagokat tankolni. Már szombaton életbe lép a szabályozás. A kormány hozzányúl a stratégiai olajkészlethez.

Gulyás Gergely a szombati Kormányinfón azzal indokolta, hogy szűkítik a 480 forintos hatósági áras üzemanyagokra jogosultak körét, hogy az európai energiaellátásban mára lehetetlen helyeztet teremtett a szankciók sora és a háború. Mindemellett nem lehet egyelőre látni, hova vezet az ukrajnai háború és senki nem tudja garantálni, hogy az őszi-téli időszakban garantált lesz-e az ellátás. A Mol százhalombattai finomítójában is elkezdődött a tervezett (egyszer már elhalasztott, de tovább nem odázható) karbantartás, ami szintén nehezíti a helyzetet.

Az új szabályozás szerint

a személytaxik kivételével a nem magántulajdonú személyautókra már nem lesz érvényes a 480 forintos kedvezményes ár.

A maximált ár marad a mezőgazdasági járművek számára is, és továbbra is ki vannak belőle zárva a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek, a külföldi járművek, valamint a kannába tankolás is csak piaci áron történhet.

Az intézkedés szombaton (2022. július 30.) déli 12 órától hatályba lép.

A vonatkozó kormányrendeletben, ami fél 12 után meg is jelent a Magyar Közlönyben, egész pontosan az szerepel, hogy "az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

a) külföldi rendszámú jármű,

b) a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy

c) nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.”

A jogosultság a forgalmi engedély vonalkódja alapján ellenőrizhető, a töltőállomások jogosultak ezt megtenni, illetve jogosultak visszakereshetően (és más előírásoknak megfelelően) tárolni az adatokat.

Fontos kitétel, hogy ha a jogosultság okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag hatósági áron nem értékesíthető.

A Kormányinfón elhangzott, hogy augusztusban 155 kilotonna, vagyis 184 millió liter dízelgázolaj kerül felszabadításra, ez a stratégiai készlet 38 százaléka, illetve a gázolaj előállítására alkalmas kőolaj készlet mennyiségnek, illetve a dízelkészletnek együttesen a 24 százaléka. A lépés célja, hogy a 480 forintos benzinársapka az új intézkedésekkel tartható legyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×