eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: BM OKF/Facebook

Országszerte beindulnak a vészjelző szirénák – mutatjuk, mikor és hol

Csak tesztelik a MoLaRi-rendszert.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében (előre meghatározott) alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó - MoLaRi) rendszert telepített.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Ezeken a helyszíneken délelőtt 11 órakor indul a lakossági riasztó rendszer hangos üzemű (teljes körű) próbája – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az eredeti menetrend szerint erre március 7-én került volna sor, de akkor az orosz–ukrán háborús helyzet miatt elmaradt. A legközelebbi hangos próba szeptemberre van kiírva, most a márciusi elmaradást pótolják a szakemberek – jegyzi meg a Hvg.hu.

Az OKF tájékoztatója alapján egy hangos üzemű (teljes körű) próbánál a következő történik:

  • Elhangzik a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják.” szöveges rész.
  • Ezt követően azonnal leadják a szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.
  • Ezután a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják.” szöveg következik.
  • Ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.
  • Végül egy szöveges rész következik: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Arra is felhívják a figyelmet, hogy természetesen egy valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×