eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Facebook/Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter részletekkel állt elő, mit tenne kormányon

Egyebek mellett megszüntetnék a dohánykereskedelem monopóliumát - az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Partizán című műsorban beszélt erről, valamint a hatpárti szövetség választási programjáról és közös listájáról, illetve az orosz-ukrán konfliktusról. A hódmezővásárhelyi polgármester úgy fogalmazott, hogy az életét is feltenné a a választási győzelemre.

Február 17-én mutatják be az ellenzék választási programját - jelentette be Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelölt részletek közlése nélkül ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülve megfékezik az inflációt, erősítik az európai integrációt, leállítják a látványberuházásokat, béremelést adnak a pedagógusoknak, a rendőröknek, valamint az egészségügyi dolgozóknak, új és népszavazással megerősített Alaptörvényt készítenek, csatlakoznak az Európai Ügyészséghez, bevezetik az eurót, eltörlik a vállalkozók kötelező kamarai tagdíját, bérlakásprogramot indítanak, nyilvánosságra hozzák a kommunista ügynökaktákat, leváltják Polt Péter legfőbb ügyészt, és megszüntetik a Nemzeti Dohányboltok rendszerét.

"Az a cél, hogy bárki, tehát az élelmiszerboltok is kereskedhessenek dohánytermékekkel. Azt a monopóliumot, amit odaadtak ezeknek a kereskedőknek, szeretnénk fölszámolni."

Márki-Zay Péter ismét börtönnel és vagyonelkobzással fenyegette meg az úgynevezett fideszes bűnözőket és megerősítette, hogy Hadházy Ákos lenne az elszámoltatási minisztere. Emellett önálló tárcát kapna az oktatás, az egészségügy és a környezetvédelem.

A Fudan Egyetem, a paksi bővítés és a Budapest-Belgrád vasútvonal ügyében azonban csak a szerződések ismeretében hozna döntést, jelezte a miniszterelnök-jelölt, aki beszélt az orosz-ukrán konfliktusról is.

"Gyanús nekünk, hogy Putyinnak voltak olyan kérdései Orbán felé, amit még Orbán sem volt hajlandó vagy nem volt képes teljesíteni. Úgyhogy azt gondolom, hogy ha Magyarország azt az elvi és következetes álláspontot követi, hogy mi a NATO és az Európai Unió tagjaiként ki fogunk állni Ukrajna területi integritása mellett, akkor hasonló konfliktusba még elvben sem kerülhet Magyarország."

Márki Zay Péter szerint nem rajta múlt, hogy az ellenzéknek még mindig nincs közös listája. A miniszterelnök-jelölt úgy tudja, hogy a jobbikos Varga Ferenc és a párbeszédes Berki Sándor mellett a Momentumból is kerülhet egy roma jelölt a listára.

Az államfőjelölés kérdését huszadrangúnak tartja, mert a Fidesz kétharmados országgyűlési többsége úgy is Novák Katalint választja meg köztársasági elnöknek.

A gyermekvédelmi népszavazással összefüggésben pedig bojkottra vagy érvénytelen voksolásra buzdította az ellenzék szimpatizánsait.

Saját esélyeit illetően így nyilatkozott: 40 százalék. Az egyrészt sokkal magasabb, mint eddig bármikor bárkinek volt Orbán Viktort legyőzni az elmúlt 12 évben.

"Ez fantasztikus eredmény. Én háromszor győzéztem: három választáson indultam és mind a hármat megnyertem, de soha nem volt még 40 százalék esélyem. De ezt a 40 százalékot nem én mondtam, hanem londoni elemzők mondták, amikor az előválasztás másnapján azt mondták, hogy az addigi 20 százalék helyett most már 40-et tesznek arra, hogy Orbán Viktort leváltom. Én az életemet teszem rá."

Márki-Zay Péter fenntartotta, hogy szerinte a Fidesz csalni fog a választáson, de közölte, hogy veresége esetén elfogadja az eredményt, és ha egyéni képviselőként bejut a parlamentbe akkor Szabó János alpolgármestert ajánlja polgármesterjelöltnek Hódmezővásárhelyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×