eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Budapest, 2021. november 6. Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában. Az egykori Invalidus-ház, más néven Károly-kaszárnya monumentális barokk polgári épülete 1716 és 1727 között épült Anton Erhard Martinelli tervei alapján. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Áll a bál a budapesti cégvezetők jutalmai körül

Ismét fellángolt a vita a kormánypárti képviselők és a főváros vezetése között a budapesti cégvezetők év végi jutalma és prémiuma körül.

A fővárosi Fidesz–KDNP-frakció szerint a Fővárosi Önkormányzat cégeinek vezetői – a főváros rossz anyagi helyzete ellenére – több millió forintos jutalmat kaptak 2021-ben, ráadásul a 2020-as összeg dupláját. Erről a 16. kerületi polgármester, a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti tagja beszélt. Kovács Péter megfogalmazása szerint a közérdekű adatigénylésük a Fővárosi Önkormányzatnál célba ért, és kiderült, hogy a 2020-as és 2021-es években melyik fővárosi cégvezető milyen jutalmat kapott. A meglepő az volt, hogy bár Karácsony Gergely főpolgármester azt állítja, hogy a város ki van éheztetve és nincs pénzük semmire […], de azért a legtöbb cégvezetőnek megduplázták a jutalmát, illetve prémiumát – fejtette ki a kormánypárti politikus hangsúlyozva, hogy nem az infláció mértékével emelték, vagy szinten tartották, hanem megduplázták. Kovács Péter szerint ebből az látható, hogy mégis van pénz, „bizonyos dolgokra mindenképpen”.

Az InfoRádió az ügyben megkereste a Városházát is. A sajtóosztály a válaszában kiemelte, hogy nem jutalmat kaptak a cégvezetők, a juttatás a 2020-as évi prémiumfeladatok teljesítéséért járt, az erről szóló döntés és a kifizetés 2021 nyarán történt, a cégek 2020. évi beszámolójának elfogadását követően. Hozzátették: minden esetben az adott cégek felügyelőbizottságának véleményét követően történhetett kifizetés, a testületekben pedig egyébként a Fidesz delegáltjai is megtalálhatóak. A prémiumot minden esetben az adott cég költségvetéséből fizetik ki. Kiemelték azt is, hogy a hasonló nagyságú állami vállalatoknál jóval magasabbak a vezetői bérek, mint a fővárosi cégek vezetőinek esetében.

Januárban a Városháza eladását vizsgáló bizottság ülésén is szóba került a cégvezetők év végi prémiuma. Karácsony Gergely főpolgármester akkor nem volt biztos Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatójának év végi jutalmával kapcsolatban. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes akkor azt mondta, 2021 végén nem kapott prémiumot Barts J. Balázs. Megjegyezte, prémiumra az évzárást követően kerülhet sor, ami ebben az esetben a beszámolóknak az elfogadása, vagyis a vezérigazgató teljesítménye nem 2021 decemberében, hanem nagyjából 2022 nyarán dől el.

Barts J. Balázs alig három hónappal ezelőtt írásbeli fegyelmit kapott a főpolgármestertől. A Városháza akkori közleménye szerint a Vagyonkezelő vezérigazgatója hibázott abban, hogy „az ingatlanpiaci befektetők számára ismertette a Városháza értékesítésének lehetséges hosszú távú, 2030 utáni évekre szóló alternatíváit”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×