INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

társadalombiztosítás

gyógyszer

terápia

támogatás

tb-támogatás

Health worker holding patients hand

Nagy áttörés: 31 új gyógyszer és terápia kapott tb-támogatást

Harmincegy új gyógyszer, illetve terápia társadalombiztosítási támogatásáról született döntés. A most befogadott készítmények között van különböző daganatos betegségekre, vérzékenységre, szívelégtelenségre, Parkinson-kórra, szklerózis multiplexre, ízületi gyulladásos megbetegedésekre és asztmára adható legmodernebb gyógyszer. A részletekről Holchacker Pétert, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatóját kérdeztük.

Innovatív gyógyszeres terápiáknak azokat a kezeléseket és készítményeket nevezzük, amelyek a saját területükön korábban nem vagy jóval nehezebben gyógyítható betegségek kezelésére adnak új, tudományosan megalapozott alternatívát. Magyarországon két év szünetet követően, 2021 végén kapott normatív társadalombiztosítási támogatást 31 ilyen innovatív terápia, illetve indikáció, ami nagyon fontos, hiszen több ezer magyar beteg juthat hozzá a modern megoldásokhoz különféle területeken – emelte ki Holchacker Péter, hozzátéve, hogy az elmúlt másfél évben a pandémia hatására igen hosszú és kényszerű szünet volt a befogadási döntésekben, tehát most ennek a lemaradásnak a behozataláról is van szó.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója szerint ugyanakkor

ez csak az első lépés abban a sorban, hogy ledolgozhassuk a relatív lemaradásunkat akár a visegrádi régiót tekintve, amire egyébként minden esélyünk megvan,

hiszen a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) több mint 70 másik terápia vonatkozásában terjesztette fel végső döntésre a kérelmeket, ami azt jelenti, hogy a kormány gyors döntésével gyorsan akár igen nagyszámú új terápia is elérhetővé válhat a magyar betegek számára.

Holchacker Péter arra is kitért, hogy a magyar társadalombiztosítási rendszer sajátosságai okán igen széles körben biztosít nagyon modern terápiákat is a hazai betegeknek, ugyanakkor ahhoz, hogy könnyű legyen ezeknek a terápiáknak az elérése, szükség van a normál társadalombiztosítási támogatásra. Ez azt is jelenti, hogy amíg ez a döntés nincsen meg, addig csak úgynevezett méltányossági eljárás keretében, egyedi kérelemre férhetők hozzá ezek a terápiák. A most befogadott 31 terápia és készítményből is többet alkalmaztak már az országban korábban, de innentől kezdve mindenkire, általános módon ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

„Ez a legjobb a gyógyító ellátás és az érintetett betegek szempontjából is” – zárta szavait az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

Nyitókép: seb_ra/Getty Images

Kapcsolódó hang

Nagyot faragtunk a lemaradásból:
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018