eur:
393.24
usd:
367.98
bux:
66057.1
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: BKK/Nyirő Simon

Nehézkes béremelés a fővárosi cégeknél – a szakszervezetek Budapest mellé állnak

A fővárosi cégeknél és intézményeknél működő szakszervezetek kompenzációt várnak a kormánytól az iparűzési adó elvonása miatt annak érdekében, hogy végrehajtható legyen a korábban megkötött bérmegállapodás – mondta érdeklődésünkre Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, miután egyeztettek a főváros vezetésével és közös nyilatkozatot írtak alá a fővárosi érdekképviseletekkel. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes hisz abban, hogy lesz béremelés.

Az érintett szakszervezetek továbbra is azt gondolják, hogy ha csökkennek a bevételek, akkor kizárt dolog, hogy a szükséges plusz forrásokat a munkavállalók bérén lehet megtakarítani – vélekedett Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az infláció és az áremelkedések szerinte csak súlyosabbá tették az elmaradt bérfejlesztés miatt előállt problémákat, ezért kötöttek korábban a fővárossal megállapodást arról, hogy a következő három évben jobban látható bérfejlesztés történik, közben viszont bejött az iparűzési adó bevételeinek elvonása, amivel a szakszervezetek nem tudnak egyetérteni.

"Azzal sem értünk egyet, hogy a dolgozókon spóroljanak, de azzal sem, hogy egy előre tervezett megállapodás bevételi oldala csökkenjen.

A megállapodás lényege éppen az volt, hogy közösen kérjük a kormányt a kompenzációra, ez lesz a fővárosi közgyűlésben is a jövő héten" – nyomatékosította Naszályi Gábor.

Azt megérti, hogy a vállalkozások terhein akart csökkenteni a kormány, mindazonáltal a városok és a települések költségvetésében ez hiányként jelentkezik, ezért tehát a szakszervezet is kéri a kormánytól a főváros kompenzálását.

Számszerű elvárása is van a béremelést tekintve.

"A következő három évre a minimálbér és a bérminimum átlaga plusz két százalék volt az előirányzat; azt a féket tette rá a tulajdonos, hogy ha ez meghaladja a 15 százalékot, akkor a 15 százalék fölötti részről újra egyeztetünk. Ezt írtuk alá Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Ez ma annyit jelent, hogy 19,1 százalék, amiből fixen oda kell adni 15-öt, és a 4,1-ről kellene egyeztetni. Jelen pillanatban azonban a 15 százalékra sem tud fedezetet nyújtani a főváros. Erre lenne megoldás a kompenzáció" – ecsetelte Naszályi Gábor.

Kiss Ambrus: 15 százalékos jövő évi béremelésről állapodtunk meg

A fővárosi önkormányzat a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt legutóbb elmaradt béremelés után ezúttal végre akarja hajtani a budapesti cégeknél elvárható, aktuális bérnövelést – mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen.

Elmondta, hogy megegyeztek a fővárosi szakszervezetekkel, arról, hogy béremelési programot akarnak végrehajtani. A 6-7 százalékos infláció érdemi reálkereset-csökkenést okoz. A megállapodásban az szerepel, hogy 2022-ben legalább 15 százalékos béremelés lesz, ez a négyszázalékos járulékcsökkentéssel 14-15 milliárdot jelent.

„Hiszem azt, hogy bármilyen nyomorúságos a helyzetünk, nem lehet olyan helyzetbe sodródni, hogy nincs béremelés”

– szögezte le a főpolgármester-helyettes.

Kiss Ambrus kiemelte, hogy csütörtökön egyeztettek az érdekképviseletek vezetőivel, akikkel közös nyilatkozatot is elfogadtak.

Az Önkormányzati elvonások helyett béremelést! című dokumentumot 14 szakszervezet írta alá. Ebben azt követelik – ismertette Kiss Ambrus –, hogy a kormány biztosítsa a 20,5 milliárdos összeget, és üdvözlik, hogy a főváros – akár a folyószámlahitele terhére – ezt az összeget megelőlegezi a kormányzati forrás megérkeztéig.

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke jelezte, hogy a bérmegállapodás végrehajtását biztosító kormányzati kompenzáció érdekében további akciókat szerveznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×