eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Hévízi-tó, a háttérben Hévíz naplementekor 2019. december 14-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

A tilosban fürdőzők a világhírű magyar tavat károsítják

A hévízi kifolyót már egyes, turizmussal foglalkozó magyar internetes oldalak is reklámozzák, pedig nem kellene.

Több internetes oldalról is idézett a zaol.hu olyan javaslatokat, amelyek a Hévízi-tó kifolyójában való fürdőzést reklámozzák. Mint írják, a magyarok amúgy is értékelik az ingyenességet és a szabályoktól való mentességet is, itt fürdőzve pedig nem kell kifizetni a fürdőbe való belépésre feljogosító háromórás jegy árát, vagy nem kellett a védettségi igazolás, amikor a fürdőbelépéshez ezt kérték.

A baj az, hogy a kifolyóban fürdés illegális és ráadásul káros is a tóra, valamint annak védett környezetére.

A fenti reklámozás - és a koronavírus-járvány miatti szabályok - hatására meg is telt idén nyáron az illegállis szabadstrand. Ezzel kapcsolatban Papp Gábor hévízi polgármester figyelmeztet: nem helyi rendelet, hanem törvény szabályozza, hogy vízi műtárgy 200 méteres környezetében tilos a fürdés.

Márpedig a szóban forgó terület a Hévízi-tó déli zsilipjétől 1-2 méterre déli irányban található partszakasz, ami Keszthely közigazgatási területéhez tartozik.Szerepel a lápi és szikes tavi védettséggel érintett területeket tartalmazó listán, országos jelentőségű védett természeti területnek minősül. A terület természetvédelmi kezelője, valamint a természetvédelmi szabálysértések ellenőrzésére jogosult szerv egyaránt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Papp Gábor azt mondja, bár folytattak megbeszéléseket az illetékesekkel, hogy rendezzék az immár tarthatatlanná vált helyzetet, a probléma mégis rájuk száll vissza, a helyzet pedig a járvány alatt vált kezelhetetlenné, minden tiltó szabály, tábla és akadály ellenére.

"Miközben milliókat költünk a természeti értékek megvédésére, az idegen, nem őshonos fajok eltávolítására a vízből és a véderdőből, a tömeg miatt rengeteg a szemét, az emberek az erdőbe járnak a dolgukat végezni, szeméremsértő eseményekről érkeztek bejelentések. Vannak, akik a kifolyóba öntik az akváriumuk tartalmát, az idegen fajú halak elszaporodnak, tönkreteszik a tavat. Mert úgy gondolják, nekik mindez jár. A kemping melletti úton kinn van a behajtani tilos tábla, de egyeseket ez sem zavar. A védett erdőbe is beparkolnak. Háromszor tettünk ki akadályokat, háromszor lopták el. A virágtartókat szétverték, a figyelmeztető táblákat, plakátokat letépték" - sorolta a polgármester.

A padokat szétszedték, és egy részéből lépcsőt építettek, a másik részét felgyújtották. Még az is megesett, hogy valaki az ötcsillagos Lótusz hotel kertjében verte fel a sátrát. Egy-két éve kikotorták az emberek a partot, amire az leszakadt, a gyerekek beleesnek a lápos, helyenként méteres iszapú vízbe. Embereket kellett kihúzni.

Mint a portál írja, egy nyári egyeztetés eredménye az lett, hogy a hévízi rendőrőrs munkatársai a strandszezon kezdetével visszatérően ellenőriznek, és ha szabálysértést vagy bűncselekményt észlelnek, fellépnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×