eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Facebook/Előválasztás 2021

Az aHang a támadásról: mintha 12 millió szavazó jelent volna meg egyik percről a másikra

Terheléses támadás érte az ellenzéki előválasztás online rendszerét, de gyorsan sikerült elhárítani – közölte érdeklődésünkre a voksolást szervező aHang kampányigazgatója. Hajdú Gergő elmondta: az első napon, vasárnap nagyon sokan mentek el szavazni, és abban bíznak, hogy a második fordulóban félmillióan vesznek részt.

Hajdú Gergő emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki előválasztás általuk működtetett informatikai rendszere nem pusztán az online voksolást biztosítja, hanem a személyes szavazás hátterét is az a szoftver adja. A második forduló elején voltak fennakadások, de hétfőn nap közben már zavartalanul működött a rendszer.

„Tegnap volt egy elég komoly méretű támadás, de sikerült elhárítani” – nyilatkozott az aHang kampányigazgatója. Mint elmondta, néhány percre lassult le a rendszer.

„Mintha 12 millió szavazó jelent volna meg egyik percről a másikra,

tehát ennyi lekérés érkezett a rendszerhez. Ez pár perces lassulást okozott, és utána szépen helyreállítottuk.”

Úgy véli, terheléses támadásról lehetett szó - az első fordulóban történt hasonló, akkor új környezetbe költöztették a rendszert, ez pedig gyorsabban tudja kezelni ezt a kihívást.

Azt még nem látják, honnan indulhatott a beavatkozás, de amint biztosat tudnak erről, megadják a tájékoztatást. Valószínűsíti, hogy „a múltkorihoz hasonló forrásokból érkezhetett”.

Ezután felsorolta az első fordulóhoz képest tapasztalható változásokat:

  • „Karácsony Gergelyt visszalépett. Azt mindig mondjuk a személyesen szavazóknak, hogy figyeljék nagyon, hogy rendben le van-e húzva az ő neve, itt az aktivistáknak nagyon gyorsan és sok szavazólapot kellett megcsinálniuk. Azt látjuk, hogy ezt nagyon profin meg is oldották, egy-egy helyről jött olyan infó, hogy nem lett lehúzva a név, de az csak figyelmetlenségből lehetettek, a szavazók is nézhetik ezt proaktívan.”
  • „Most már bármelyik sátorban lehet szavazni, tehát akárhol talál sátrat a szavazópolgár, le tudja adni a két jelölt közül az egyikre a szavazatát. Az egész ország egy választókerület.”
  • „Az online szavazásnál azoknak, akik korábban azonosították magukat, van egy úgynevezett gyorsítósáv. Őket e-mailben fogjuk majd értesíteni szakaszosan, nekik már csak videoazonosítani kell, és utána rögtön tudnak is szavazni. Azoknak, akik újonnan jönnek, ugyanaz a folyamat: be kell írni az alapvető adatokat és aztán a videohívásra várni.”

Arra még nincs válasz, hogy mi történik akkor, ha egy szavazópolgár nem veszi észre vagy nem jelzi, hogy Karácsony Gergely nevét nem húzták le a szavazólapjáról, és úgy szavaz. Hajdú Gergő szerint erről hamarosan dönt az Országos Előválasztási Bizottság. Neki az a személyes véleménye, hogy ha a voks Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre érkezik, akkor azt jó lenne érvényesnek tekinteni.

Aki a sátrakban szavaz, annak továbbra is alá kell írnia egy olyan nyilatkozatot, hogy tavasszal is az ellenzék jelöltjére fog szavazni. „Az értéknyilatkozatok az Országos Előválasztási Bizottság szervezésében kerülnek oda – mondta –, tudtommal ezek a nyilatkozatok nem változnak, tehát ugyanolyat kell aláírni.” Egyébként nem csak a személyesen szavazóknak kell aláírni az értéknyilatkozatot, ennek szövegét az előválasztás honlapján is megtalálni.

A második fordulót övező érdeklődésről elmondta, hogy vasárnap rekord közeli részvétel volt, 78 617 ember voksolt. „Ebből nagyjából 15 ezren online, ami szintén szép szám, és a mai nap adatai is egy hétfőnek megfelelő szavazási aktivitást mutatnak az első fordulóhoz képest.

Mi nagyon örülnénk egy 4-500 ezer körüli részvételnek.

A második fordulók mindenhol a világon jellemzően alacsonyabb részvétellel mennek, és most két nappal rövidebb is a szavazási időszak” – mondta a kampányigazgató. Utalt arra is, hogy hatással lehet még a szavazókedvre az időjárás is.

A rövidebb második forduló egyébként kompromisszum eredménye, az aHang lebonyolítóként nem szólt bele ebbe a kérdésbe – tudtuk meg Hajdú Gergőtől.

„Gondolom, az ellenzéki pártok között is voltak, akik ilyet vagy olyat szerettek volna – mondta –, és kompromisszumos megoldás volt, hogy így néz ki most ez a folyamat. A kétnapos csúszás is egy kicsit borította a terveket, és ugye van az ellenzéki pártoknak a 23-i határideje, nyilván ez is befolyásolta. Tehát szerintem ez a kérdés részben logisztikai, részben politikai.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×