eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Most úgy néz ki, zord telünk lesz – ám egy dolog könnyen felülírhatja az előrejelzést

Szakértők szerint a korábbi évekhez képest is kifejezetten hideg tél várható, a zord kilátások egyik fő oka egy sarki örvény, amely idén lehúzódhat Európa délebbi részeire is. Az előrejelzés hátterét és a várható hatásokat a Klímapolitikai Intézet vezetője világította meg.

A Severe Weather Europe nemrég egy, az átlagosabb hideg télről adott ki előrejelzést. Ennek megértéséhez Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet vezetője felidézte: szeptember vége felé az Északi-sark és az Északi sarkkör között erőteljesen elkezd hűlni levegő, hiszen a Föld tengelyferdesége miatt ekkortól már kevesebb napsugárzás éri el az északi-sarki területeket. Létrejön egy alacsony légnyomású, lassan forgó sarki örvény – minél erősebb a lehűlés, annál stabilabb és erősebb. Ennek az örvénynek a forgása hozza létre az északi mérsékelt éghajlatú területek fölött azokat a nyugatias, nagy magasságban fújó, erős szeleket, amelyek a sarki alacsony nyomású övvel együtt stabilizálják a régiónkat.

A hideg télre vonatkozó előrejelzés azon alapszik, hogy az északi mérsékelt égövi futóáramlás sebessége, a szállított levegő mennyisége és irányának stabilitása hosszú évek átlagában, statisztikai alapon, összefüggést mutatott a sarki örvény erősségével.

"Ha pedig erős a sarki örvény, az azt jelenti, hogy hideg és hosszú tél várható

– legalábbis ameddig ez a tendencia fennáll. Miután azt tapasztalták a Severe Weather Europe kutatói, hogy a sarki örvény felépülése jóval erőteljesebb, mint a néhány évre visszamenőleg megszokott jelenségek, azt valószínűsítik, hogy legalábbis a tél eleje elég zordan fog kezdődni, és esetleg hamar. Ám ne felejtsük el, hogy a klímaváltozás mindent felülírhat" - figyelmeztetett a szakértő.

A klímaváltozás gyengíti ezt a sarki örvényt (a polar vortexet) azon a hatáson keresztül, hogy a sarkok gyorsabban melegednek föl, mint a környező, mérsékelt égövi területek az északi féltekén. Emiatt a sarki örvény nem olyan erős, és ezért a futóáramlás, ami körülveszi az örvényt, behullámzik, Európa nagyobb területei fölé, hő hurkokat képez.

"Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a déli területekről a meleg akadálytalanul törhet észak felé, akár a trópusi meleg is – ezt tapasztaltuk, amikor Kanadában nyár elején 49 Celsius-fokot mértek, vagy Szibériában 20 fokkal melegebbet, mint szoktak, sőt, Európa skandináv területen is voltak ebből problémák. Ugyanígy igaz lehet fordítva is, tehát az északi-sarki levegő e hullámzás miatt el tud jutni akár a Szaharáig is, volt is pár évvel ezelőtt ott hóesés" – idézte fel az elmúlt időszak anomáliáit Toldi Ottó.

Valójában csak a kiszámíthatatlanság a biztos

Az, hogy jelen pillanatban, rövidtávon, olyan jelenségek tapasztalhatók, amelyek alapján a légkörkutatók, meteorológusok szerint hideg, hosszú télnek nézünk elébe, nem jelenti azt, hogy ez így is lesz, ugyanis a mostani helyzetet

a klímaváltozás nagyon könnyen és viszonylag rövid idő felülírhatja.

Ezekre a területekre is fokozottan igaz az ugyanis az, hogy az extremitások gyakorisága és intenzitása fokozódik. Emiatt a most tapasztalt, hidegre utaló jeleket pillanatok alatt megváltoztathatja egy jelenség, ami épp az ellenkező végletre változtathatja ez időjárást.

A Klímapolitikai Intézet vezetője rámutatott: mindezen változások úgy következnek be, hogy az átlaghőmérséklet alig változik, ám az extremitások száma fokozódik, és igazán ez érint bennünket, hiszen ennek komoly gazdasági és humánegészségügyi vonatkozásai is vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×