eur:
394.9
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Kovács Ferencné asszisztens oltáshoz készíti elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 17-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Harmadik oltás: mennek a sinopharmosok Pfizerért

A háziorvosoknál összegyűltek a kezdeti tapasztalatok a harmadik oltás igényléséről.

Elsősorban Sinopharm vakcinát kapottak jelentkeznek harmadik oltásra, és leginkább Pfizert szeretnének – derül ki a Népszava összeállításából, amely háziorvosi véleményekre támaszkodik. Az is egy tanulság, hogy akik Pfizer oltást kaptak elsőre (és másodikra), újra azt szeretnének.

A lap számára az ez ügyben alakult Facebook-csoportok beszélgetéseiből is az derül ki, hogy a kínai oltóanyagot felvettek most már inkább az mRNS-vakcinák felé fordulnak, vagyis a Pfizer mellett a Moderna felé. Az oltakozók közben biztosra is szeretnének menni, mert nem tudni előre, hogy ahová harmadik oltásra mennek, ott végül mit ajánlanak fel nekik, így "egymás között cserélgetik" az információt az oltakozók.

A cikk kitér arra, hogy a Kelen Kórházban például beoltják mindazon sinopharmost, akinek nincs mérhető antitestjük. Augusztus 12-től 3 napon át mintegy 200 jelentkezőt tudnak így beoltani. Már van is tudás erről:

Romániában magas ellenanyagszintet mértek olyanoknál, akik első kettő oltásra Sinopharmot kaptak, harmadikra Pfizert.

A háziorvosoknál történő jelentkezés előtt némi akadályt jelent, hogy a háziorvosok megérdemelt szabadságukat töltik mostanság, ha pedig elérhetők, oltópontokra irányítják a jelentkezőket, mert a "Pfizer-kereső" akcióba nem szeretnének belekeveredni a lap szerint. Úgy számolnak, a korábban oltottak fele kér újra oltást.

Háziorvosi vélemények szerint akik AstraZenecát, Pfizert vagy Szputnyikot kaptak előzőleg, "ráérnek" a harmadik oltásra. A tanulságok levonása után a háziorvosok egyébként már eleve Pfizert kérnek a korábban kínai oltást felvettek számára.

Az igényeknek az szabhat gátat, hogy a legfiatalabbakat Pfizerral lehet oltani (illetve Modernával), így az a vakcina nekik járna először első, illetve második oltásnak.

Harmadik oltást az augusztussal indult lehetőséggel élve eddig körülbelül 4 ezren kaptak. A koronavírus-fertőzöttek közül hétfőn ketten haltak meg.

Akiknek a harmadik oltás ajánlott:

  • az év elején oltottak
  • az idősek
  • a gyengébb immunrendszerűek

Jelenleg csak az a 18 év feletti személy fog tudni a 3. oltásra időpontot foglalni, akinek eltelt legalább 4 hónap a második oltástól számítva és mindkét oltását Magyarországon kapta meg.

Itt lehet online időpontot foglalni.

További részletek ITT.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×