eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Ellenzéki előválasztás: jön a közös program, minden jelöltnek el kell fogadnia

Napokon belül elkészül az ellenzék közös programjának kerete hangzott el a Republikon által, a hat párt képviselőjének részvételével rendezett kerekesztal beszélgetésen. A programot a tervek szerint társdadalmi vitára bocsátják, majd az előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt dolgozhat rajta tovább.

Sikerként értékelték az ellenzéki pártok, hogy az elmúlt hónapokban meg tudtak állapodni az előválasztás lebonyolításáról és szabályairól. Megegyezés született arról is, hogy azok a fiatalok is szavazhatnak, akik csak jövőre lesznek nagykorúak, valamint döntöttek az online voksolás menetéről is. Az ehhez szükséges informatikai megoldáson dolgoznak a szakértők.

"Egy olyan megoldáson dolgozunk, amely sokak számára lehetővé teszi, hogy online szavazzon, ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy minimalizáljuk a csalás valószínűségét" – emelte ki Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja.

Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselője kritikát is megfogalmazott az előválasztással kapcsolatban. "Az előválasztásnak van veszélye, az egyik, hogy az az érdek, a legradikálisabb hangok domináljanak, és van bennem félelem, hogy

ezek a hangok azokat a szavazókat, akik bizonytalanok, elriasztják"

– mondta.

Brenner Koloman, a parlament jobbikos alelnöke azt emelte ki, hogy az elmúlt hónapokban pártjának köszönhetően gyarapodott az ellenzéki szavazótábor: "Nem a tortát szeleteltük újra, hanem bizonyos felmérések szerint negyedmillió új szavazót hoztunk, a bizonytalanokból vagy más szavazói rétegekből tudtunk embereket megszólítani."

Hosszú idő után az ellenzéknek valódi esélye van a választási győzelemre, ettől pedig a Fidesz is megijedt – emelte ki Dorosz Dávid, a Párbeszéd politikusa. Szerinte a kormánypárt "olyan, a vereségre felkészülő, vagyonátmentő lépéseket kezdett el megtenni, ami semmi másról nem szól, mint az összeharácsolt vagyonukat megmentsék, és kivegyenek még a közös kasszából".

A kerekasztal-beszélgetésen azt is hangsúlyozták, hogy a már elkezdődött negatív kampány csak erősödni, fog, a Fidesz minden erővel támadja majd az ellenzéket a következő hónapokban.

Napokon belül elkészül a hat párt közös programjának kerete, amit társadalmi vitára is bocsátanak.

A hat párt közös alapprogramját el kell fogadnia a jelölteknek, ez egy feltétel lesz – mondta Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője.

Az előválasztáson indulók július 26. után kezdik a jelöltséghez szükséges ajánlások gyűjtését. Terveznek jelölti és miniszterelnök-jelölti vitát is. Ha pedig eldőlt az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének személye, a végső választási program is elkészül – mondta Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője.

"Az igazán fontos kérdésekben akkor lehet kijelölni a fő csapásirányt, ha látjuk, hogy ki a közös miniszterelnök-jelölt. Neki szabad mozgásteret kell adni" – mondta, és azt is hangsúlyozta, az ellenzéknek arra kell törekednie, hogy megmutassa, milyen Magyarországot képzel el 2022 után, és hogy bizonyítsa: kész a kormányzásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×