eur:
389.53
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Katonák nézik, amint férfiak fekvőtámaszokat csinálnak a Bali szigetén fekvő Denpasarban 2021. május 31-én. Bali tartomány székhelyén így büntetik azokat, akik nem viselik a koronavírus elleni védőmaszkot.
Nyitókép: Made Nagi

Percről percre - a koronavírus-járvány keddi hírei

Ismét alacsony napi új magyar fertőzöttségi szám érkezett. Az indiai variáns bedöntheti a brit teljes nyitás tervét. Bővíthetik a Szputnyik V alkalmazási területét. Íme a főbb járványhírek kedden, percről percre. (A nyitóképen: Katonák nézik, amint férfiak fekvőtámaszokat csinálnak a Bali szigetén fekvő Denpasarban 2021. május 31-én. Bali tartomány székhelyén így büntetik azokat, akik nem viselik a koronavírus elleni védőmaszkot.)

2021.06.01. 06:00

Kis-Benedek József a vírus eredetéről: a kínaiak tudnak titkot tartani…

A biztonságpolitikai szakértő szerint érthető és természetes dolog, hogy az Egyesült Államok elnöke külön utasítást ad a hírszerző szolgálatoknak, hogy minden adatot szerezzenek meg a koronavírus eredetéről. Kérdés, mire lesz elegendő a három hónapra szabott határidő.

2021.06.01. 07:27

Megelégelték a káoszt a vírusvariánsoknál

Azt remélik, egy változtatás nyomán könnyebb lesz megjegyezni őket, valamint hogy csökken az ázsiaiak elleni támadások száma ott, ahol ilyenből sok történt a vírus kínai eredete miatt.

2021.06.01. 07:40

Nagy dilemma Londonban: vakcinaútlevél vagy teljes lazítás?

Egy brit kormányforrás szerint mégsem lesz vakcinaútlevél a szigetországban. Az ötlet áttekintése után lemondtak az elképzelésről, miközben a hétvégén hatalmas karanténellenes tüntetés volt Londonban, és a tiltakozók lerohantak egy bevásárlóközpontot.

2021.06.01. 08:21

Bővíthetik a Szputnyik V alkalmazását

Hamarosan a várandósokat is lehet oltani a vakcinával.

2021.06.01. 08:38

Ferenc pápa lezárta az imamaratont

Vatikánváros, 2021. május 31.
Ferenc pápa imádságot mond, amellyel lezárja a koronavírus-járvány végéért, valamint a társadalmi és gazdasági élet újraindulásáért május 1-jén indított imamaratont Vatikánvárosban 2021. május 31-én. A világ harminc Mária-kegyhelye csatlakozott a globális imához, amelyet minden nap más és más helyszínen tartottak május 1-je óta.
MTI/AP/AFP pool/Filippo Monteforte
Ferenc pápa imádsággal zárta le május 31-én a koronavírus-járvány végéért, valamint a társadalmi és gazdasági élet újraindulásáért május 1-jén indított imamaratont Vatikánvárosban. A világ harminc Mária-kegyhelye csatlakozott a globális imához, amelyet minden nap más és más helyszínen tartottak május 1-je óta. MTI/AP/AFP pool/Filippo Monteforte

2021.06.01. 08:52

174 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 28 beteg

A múlt héten némi növekedés volt tapasztalható a fertőzöttek napi adataiban, aztán a hétvégén ez a trend megállt és a keddi számok sem mutatnak ismételt emelkedést.

2021.06.01. 09:28

Újraindul a légi közlekedés Oroszország és Magyarország között

Oroszország június 10-től újabb nyolc országgal, köztük Magyarországgal állítja helyre a még tavaly márciusban felfüggesztett rendszeres légiközlekedést, a kölcsönösség alapján - jelentették be Moszkvában.

Budapest és Moszkva között heti két alkalommal járnak majd az utasszállítók. Oroszország emellett Ausztriával, Horvátországgal, Luxemburggal, Libanonnal, Mauritiusszal és Marokkóval újítja fel a rendszeres légiforgalmat, valamint charterjáratokat indít Albániába.

A Nagy-Britanniába irányuló, korábban már felújított, de a vírus helyi változata miatt január 12-én ismét felfüggesztett légiközlekedést már szerdán újraindítja Moszkva. A korábban már szintén megnyitott, de április közepétől erősen korlátozott török és a lezárt tanzániai útiránnyal kapcsolatban az orosz fél nem vezetett be könnyítést.

2021.06.01. 09:41

Szerbiában pénzt kapnak, akik beoltatták magukat

Keddtől igényelhető az a háromezer dináros (majdnem kilencezer forint) támogatás, amelyet azok kaphatnak meg, akiket már beoltottak. A szerb kormány azt reméli, hogy az anyagi támogatással népszerűsítheti a koronavírus elleni oltakozást.

Szerbiában a hivatalos adatok szerint valamely védőoltás első adagjával a nagykorú lakosság 47 százalékát, mindkét adagjával pedig 38 százalékát oltották be. A cél az, hogy június 21-ig a nagykorú lakosság körülbelül 60 százaléka megkapja legalább a vakcina első adagját, és minden korlátozás megszűnhessen.

2021.06.01. 09:55

Véglegesülni látszanak az olimpia nézőire vonatkozó szabályok

Ha egyáltalán lehetnek bent nézők, mert erről a japán kormánynak még döntenie kell.

2021.06.01. 10:05

Kiderült, mi húzta annyira felfelé a magyar GDP-t

Felfelé javította az első negyedévi GDP mutatókat kedden kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Már az első becslés is felülmúlta az elemzői várakozásokat.

2021.06.01. 10:44

Kiderült, hány iskolában van még karantén

Az Emmi elárulta, hogy az oktatási-nevelési intézmények hány százalékában él korlátozás.

2021.06.01. 10:56

Megint a járványlaboron a világ szeme: az ország, ahol már bárki bárhová bemehet

A be nem oltottakat is beengedik mindenhova, teljes gőzzel működnek a kulturális és szórakoztató intézmények - de mindezt egyelőre elzárják a külvilágtól.

2021.06.01. 11:38

Friss információk az indiai mutáció magyarországi jelenlétéről

Az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a megyei járványadatokat, szólt arról, mely korosztály körében terjed most leginkább a járvány és hogy megjelent-e máshol az indiai vírusmutáns.

2021.06.01. 12:16

Friss szennyvízadatok: már csak két település a kivétel - térkép

A 21. héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 koncentráció országos átlaga további csökkenést mutat, a minták túlnyomó többségében már alacsony koncentráció mérhető.

2021.06.01. 13:05

Elvágták a bértámogatást, pedig az érintettek szerint még szükség lenne rá

A turisztikai szakemberek és a rendezvényszervező cégek is úgy látják, hogy indokolt lett volna a munkahelymegtartó bértámogatás fenntartása ezekben az ágazatokban a nyári időszakban.

2021.06.01. 13:23

A külföldi Eb-szurkolóknak a meccsjegyük lesz a védettségi igazolványuk

Június 11-én kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, Budapesten is rendeznek mérkőzéseket.

2021.06.01. 13:32

Bértámogatás után: a megmaradás helyett a bővülést támogatja a kormányzat

Tízezrek elhelyezkedését segítheti a kormányzat reményei szerint a kibővített Vállalatok munkaerő támogatása program.

2021.06.01. 14:49

Vitályos Eszter: nem ragad be pénz az Európai Unióban

A Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően a tervek szerint csak Pest megyében 140 milliárd forintra lehet majd pályázni – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

2021.06.01. 15:59

Meglovagolják a csalók a járványt és a népszámlálást is Szlovákiában

Kiapadhatatlannak tűnik a csalók ötlettára, ha az idősek csőbehúzásáról van szó Szlovákiában. Bevásárlással, fertőtlenítőszerek kézbesítésével ámítják a nyugdíjasokat, csak hogy bejussanak az otthonaikba, s mivel most zajlik a népszámlálás, sokan kérdezőbiztosnak adják ki magukat.

2021.06.01. 16:20

Ausztriában lanyhul az oltakozási kedv

Ausztriában lassult a koronavírus elleni oltási kampány, és Sebastian Kurz kancellár áprilisi ígérete - miszerint június végéig mindenki, aki akarja, legalább az első oltást megkaphatja - nem tűnik tarthatónak - írta a Der Standard című osztrák napilap internetes kiadása kedden. A tartományok jelenlegi oltási adatait, a regisztráltak számát és a közeljövőben beérkező vakcinamennyiségeket figyelembe véve nem valószínű, hogy június végéig az oltható lakosság kétharmada - ennyivel számol a kormány - beoltható. Ugyan május 20-án feloldották az olthatóság korosztályi korlátozását, a gyakorlatban csak három tartomány - Alsó- és Felső-Ausztria, valamint Vorarlberg - élt eddig a lehetőséggel, és nyitotta meg minden korcsoportnak az oltásra való regisztráció lehetőségét. Ausztria kilenc tartománya közül csupán Salzburg és Alsó-Ausztria erősítette meg, hogy a már regisztráltak június végéig meg is kapják az első vakcinát. Ehhez jön még, hogy jelenleg nagyszámú második körös oltás van soron, így kevesebb oltóanyag marad azoknak, akik még az első adagra várnak. Ez a tendencia már a múlt héten is érzékelhető volt, mert míg február közepe óta az első oltások száma volt túlnyomó többségben, mostanra csaknem kiegyenlítődött a mérleg: a múlt héten beadott 470 ezer vakcinából 223 ezer második körös oltás volt. A tartományok az előző héten naponta átlagosan 35 ezer első adagos vakcinát oltottak el, mely lényegesen kevesebb, mint a májusi első három hét átlaga, amikor ez a szám még 40-50 ezer között mozgott. Amennyiben marad ez a lassuló tendencia, június végéig csak valamivel több, mint a lakosság fele immunizálható - állapítja meg a lap. Az úgynevezett zöld igazolvány június 4-ére ígért digitális változata - melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatnak meg - is késik egy hetet az egészségügyi minisztérium közlése szerint. Ennek okaként az Európai Unió által bejelentett műszaki követelményeknek való megfelelést, és az ehhez igazodó informatikai testreszabást nevezte meg a tárca. Ausztriában az elmúlt 24 órában 337 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 645 152 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 414, az intenzív kezelésre szorulók 147-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 12-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 615-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 629 713. (MTI)

2021.06.01. 16:23

Digitális védettségi igazolványt vezet be Horvátország

A horvát állampolgárok keddtől már igényelhetik az uniós digitális Covid-igazolványt - közölte a Jutarnji List című horvát napilap, a kormány közleményére hivatkozva. A QR-kódos digitális pecséttel ellátott igazolványokat az egészségügyi minisztérium állítja ki. Az igazolvány papír alapon vagy digitálisan is elérhető. Igazolja, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már felgyógyult egy fertőzésből. Azon kívül, hogy az érvényes úti okmányok mellett biztosítja a tulajdonosoknak az Európai Unión belüli szabad mozgást, az igazolás más célokra is felhasználható lesz, összhangban a nemzeti válságstáb belátható időn belül meghozandó döntéseivel - közölte a kabinet. Davor Bozinovic belügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta: Horvátország részt vett az uniós igazolvány előzetes tesztelésében, ezért működőképes júniustól a digitális igazolás rendszere. Mivel azonban több uniós ország még nem tart itt a folyamattal, Zágráb továbbra is elfogadja azokat a védettségi igazolásokat, amelyekről kölcsönösségi alapon kétoldalú megállapodásokat kötött. A tárcavezető hozzátette: kedden már kiadtak 15 ezer igazolványt, s ezt azok is kérhetik, akik még csak egy védőoltást kaptak. Horvátország eddig Csehországgal és Ausztriával állapodott meg arról, hogy kölcsönösségi alapon már egy oltással is korlátozás nélkül be lehet utazni egymás országaiba, ha az első dózis felvételétől 22 nap eltelt. Az elmúlt napon 216 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 356 397-et. Az elmúlt 24 órában a vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében nyolcan haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8034-re emelkedett. Kórházban jelenleg 753 beteget ápolnak, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 280 300-an kaptak védőoltást, közülük 492 989-nek már a második adag vakcinát is beadták. A szomszédos Szlovéniában keddre 323 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 254 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4696-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 227-en vannak kórházban, 67-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 663 370-en kaptak, közülük 407 039-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 38,4, illetve 23,6 százaléka. (MTI)

2021.06.01. 16:29

Jó hír jött a szennyvízfrontról

Egyetlen vizsgált város szennyvízmintájában sem emelkedett a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, a minták többségében már alacsony koncentrációt mértek - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján a koronavirus.gov.hu kedden. A kormányzati portálon megjelent közlemény szerint a 22 vizsgált szennyvízminta közül húsznál alacsony, kettőnél mérsékelt koncentrációt mértek. Kilenc helyszínen csökkenés, a többi helyszínen stagnálás volt tapasztalható - írták. Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta: határozottan csökken a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízmintákban Békéscsabán, Budapest északi és központi szennyvíztisztítójában, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szombathelyen. (MTI)

2021.06.01. 17:00

Orbán Viktor munkahelyén járt Péterffy Tamás

Az Interactive Brokers Group alapító-tulajdonosa a Karmelitában vendégeskedett.

2021.06.01. 17:03

Benyitott a koronavírus az Eb-re készülő holland válogatott ajtaján

Az első számú kapus pozitív tesztet produkált, nem lehet ott a tornán.

2021.06.01. 17:30

Felpörgették az uniós online védettségi igazolás bevezetését

Megkezdődött a koronavírus elleni beoltottságot tanúsító közös uniós igazolványok ellenőrzését biztosító rendszer alkalmazása, a rendszer technikai alapját képező portál hét országban már egy hónappal a július 1-i határidő előtt működésbe lépett - közölte az Európai Bizottság kedden.

2021.06.01. 17:32

4,3 millió Pfizer érkezett eddig hazánkba

Eddig több mint 4,3 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra - tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. kedden az MTI-t. A közlemény szerint kedden megérkezett a 24. - több mint 430 ezer adag koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó - szállítmány Magyarországra. Azt írták: a Pfizer több mint öt hónapja, heti rendszerességgel szállítja Magyarországra a vakcinát. A cég az első negyedévre megbízhatóan leszállított több mint 1,5 millió adag oltóanyagot, a második negyedévtől pedig jelentősen növelte a dózisok számát, így csak májusban 1,3 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett az országba - közölték. A két vállalat az előrejelzések szerint idén több mint 2,5 milliárd adag vakcinát gyárt és szállít világszerte - olvasható a közleményben. (MTI)

2021.06.01. 17:40

Németország mérföldkőnél

Ötvenmilliónál is több adagot adtak be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltásokból Németországban a kedden közölt adatok szerint. A 158 napja tartó kampányban 50 541 084 adag oltást adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 43,3 százaléka - 36 004 055 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 18 százaléka - 15 009 970 ember - rendelkezik. Ugyancsak kedden a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) visszavonta a tavaly decemberben kiadott legmagasabb szintű járványügyi riasztást, és eggyel alacsonyabb fokozatú riasztást adott ki. A helyzet javul, de még mindig "a világjárvány kellős közepén vagyunk", és Nagy-Britannia példája megmutatja, hogy az új vírusvariánsok miatt akkor is romolhat, ha már sok embert beoltottak - mondta Jens Spahn egészségügyi miniszter Berlinben. (MTI)

2021.06.01. 17:44

Van ország, amely már kiadja az uniós oltási igazolványt

Az igazolás júniusban még csak kísérleti fázisban lesz.

2021.06.01. 17:55

Már nincs AstraZeneca az időpontfoglalón keresztül

Már nem lehet online időpontot foglalni a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinával történő oltásra - közölte a koronavirus.gov.hu kedden. A közleményben kiemelték: az online időpontfoglaló továbbra is folyamatosan működik. Az érvényesen regisztráltak - köztük a 16-18 évesek is - automatikusan, sms-értesítő nélkül foglalhatnak időpontot a www.eeszt.gov.hu honlapon - írták. Hozzátették: országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben Szputnyik vakcinával történő oltásra foglalható időpont, de egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltóanyag is elérhető. Tudatták, hogy AstraZenecából egy ideig nem hirdetnek időpontot, mert a beérkező - csökkentett - szállítmányokat a második körös oltásokhoz használják fel. Felhívták a figyelmet arra, hogy Szputnyik vakcinából már nem érkezik több szállítmány, az utolsó készlet van kint a kórházi oltópontokon, azt kérve, aki azt szeretné kapni, mielőbb foglaljon időpontot. (MTI)

2021.06.01. 18:36

Britek halottak nélkül

A brit egészségügyi minisztérium keddi beszámolója szerint az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata az Egyesült Királyságban a koronavírus-járványnak. A járvány tavaly tavaszi elhatalmasodása óta most telt el először úgy egy teljes nap, hogy az egész országban senki nem halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Az elmúlt hetekben többször előfordult, hogy Skóciában, Walesben vagy Észak-Írországban a helyi egészségügyi hatóságok egyetlen halálesetet sem jelentettek egy-egy napon, de Angliában - az Egyesült Királyság messze legnagyobb, több mint 56 milliós országában - egészen keddig minden nap volt halálos áldozat. A szaktárca adatismertetése szerint a kedden zárult egy hétben 43-an haltak meg országszerte a Covid-19 betegségben, 10,4 százalékkal kevesebben, mint a múlt kedden zárult előző egyheti időszakban. (MTI)

2021.06.01. 20:20

Indul az uniós közösségi pénzfelvétel, az első kötvénykibocsátás 10 milliárd eurós lehet

Az Európai Bizottság a napokban megkezdi a 750 milliárd eurós közösségi helyreállítási alap elindításához szükséges első pénzpiaci hitelfelvételt, miután valamennyi tagállamban lezárult a kapcsolódó szerződésmódosítás ratifikációja.

2021.06.01. 20:21

WHO-engedélyt kapott egy új kínai vakcina

A Sinovac Biotech oltása a világ fejlődő országainak nagy lehetősége.

2021.06.01. 21:00

Foci-Eb: Amszterdam már nem fél annyira a koronavírustól, még több szurkoló jöhet

12 helyett 16 ezer. A Johan Cruijff Aréna harmadát jelenti ez a szám.

2021.06.01. 21:08

Ebből még nagy balhé lehet: Dánia nem enged be vendégszurkolókat a dán-orosz Eb-meccsre

A társrendező ország "természetesen" a koronavírus-járvány terjedése által jelentett veszélyre hivatkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×