INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

magyar közlöny

enyhítés

koronavírus

maszk

Rendőrök járőröznek Salgótarjánban 2020. április 15-én. A koronavírus-járvány miatt március 28-án kihirdetett kijárási korlátozást a kormány április 9-én határozatlan időre meghosszabbította.

Megjelent a rendelet, vasárnaptól élnek az enyhítések

Infostart

Az ötmillió beoltott elérése utáni napon, vagyis vasárnap lépnek hatályba az új szabályok.

A Magyar Közlönyben megjelent Pintér Sándor belügyminiszter határozata a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló, pénteki rendelet hatálybalépéséről. Ehhez az kellett, hogy elérje az ötmilliót a beoltottak száma.

"Megállapítom, hogy az ötmilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napja mint hatálybalépési feltétel 2021. május 22. napján bekövetkezett, ezáltal a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 264/2021. (V. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 14. § (1) bekezdése alapján az R. hatálybalépésének naptári napja 2021. május 23-a, azaz kétezerhuszonegy május huszonharmadik napja" - olvasható a határozatban.

Vagyis vasárnaptól vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, megszűnik az üzletek, vendéglátóhelyek és szabadidős létesítmények este 11 órás zárási kötelezettsége is.

A települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés, közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály, valamint az egyéni- és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.

A bevásárlóközpontokban azonban fenntartják a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is. A 16-18 évesek felügyelet nélkül is járhatnak étterembe, moziba, ha van védettségi igazolványuk.

Továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, például tömegközlekedésben vagy üzletekben.

Lakodalomban legfeljebb 200-an, más, akár zenés-táncos családi vagy magánrendezvényen 50-en vehetnek részt. Vendéglátóhelyeken az azokra vonatkozó szabályok érvényesek. Ha biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor nem védettek is részt vehetnek a programon, és nem kötelező maszkot viselniük. Ugyanez vonatkozik a szállodai rendezvényekre, is, de a védettségi igazolás nélküliek kötelesek a helyszínt a rendezvény után elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnának ott. A védelmi intézkedések betartásáról a szervező vagy az üzemeltető köteles gondoskodni.

A házasságkötési szertartás - a lakodalom kivételével - és a temetés nem minősül rendezvénynek, így nem esik majd a korlátozás alá. Házasságkötésnél külső - azaz nem hivatali vagy vallási - helyszínen a lakodalom rendelkezései irányadóak. Az egyházi szertartások szabályait az egyházak határozhatják meg.

A kulturális eseményeket - a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott 500 résztvevősnél nagyobb rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. Szabadban 500 személyesnél kisebb rendezvényen bárki részt vehet.

A zenés-táncos rendezvényeket - előadó-művészeti ültetett kulturális program kivételével - csak védettek látogathatják. Ezeken beoltatlan ember is foglalkoztatható, de ha nem fellépő, végig köteles maszkot viselni.

Az 500-asnál nagyobb szabadtéri sportfesztiválon versenyzőként a nem védett, de versenyszerűen sportoló résztvevők is szerepelhetnek.

Az 500 személyesnél kisebb egyéb, szabadtéri rendezvényeken - beleértve a gyűléseket is - nem védettek is részt vehetnek. Ha 500-nál többen vannak jelen, csak védettek és a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak vehetnek részt rajta. Zárt térben csak védettek és a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak lehetnek jelen a programokon. A foglalkoztatottak - a fellépők kivételével - ha nem igazolják védettségüket, kötelesek maszkot használni.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018