INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

immunválasz

koronavírus

antitest

teszt

boldogkői zsolt

védőoltás

vakcina

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatója mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére a Karancsaljai Napfény Óvoda dolgozóinak koronavírus-szűrésén a nógrádi település községházában 2020. december 4-én. Folytatódik a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.

Óriási különbség lehet ellenanyagteszt és ellenanyagteszt között

Infostart

Többtucatnyi típusú immunválaszt ad a szervezet koronavírus-fertőzés vagy védőoltás során, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket vizsgáljuk antitestteszttel.

A SARS-CoV-2-es típusú koronavírus elleni leghatékonyabb védelmet a védőoltás jelenti, minden biológus és orvos azt hangoztatja, hogy bármilyen elérhető, igazoltan hatásos és biztonságos vakcina erősebb védettséget ad a súlyos megbetegedéstől, mint ha természetes úton átesnénk a fertőzésen. A fertőzés nem mellesleg potenciálisan halálos veszéllyel fenyeget bennünket – emlékeztet az Index.

A vakcinák típusonként eltérő jellegű immunválaszt képesek kiváltani a szervezetből, a megtermelt ellenanyagszintünket pedig nem árt ismerünk. Ugyanis egyre több olyan vizsgálatot olvashatunk, amely igazolja: bizonyos embereknél az oltóanyag nem váltott ki megfelelő immunreakciót, aminek következtében az illetőt hiába oltották be, nem védett a súlyos megbetegedéstől.

„Átfogó, ingyenes ellenanyagmérést számos országban végeztek, végeznek. Óriási szükség van erre, hisz megmutatja, mennyire vagyunk védettek.

Különösen fontos lenne egy országos szintű ellenőrzés itthon a Sinopharm-vakcina esetében”

– mondta a lapnak Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.

Mint írják, a legtöbb antitestteszt a koronavírus tüskefehérjéje elleni ellenanyagválaszt méri, ami az mRNS-alapú vakcinák (Pfizer, Moderna) és az adenovírusvektor-alapú vakcinák (Szputnyik V, Janssen, AstraZeneca) esetében az antitestképződést precízen méri, ám a kínai vakcina teljes elölt vírust tartalmaz. A biológus szerint ez azért fontos, mert a teljes elölt vírust tartalmazó vakcinában többféle antigén is van, s ezek ellen más típusú immunválaszt ad a szervezet, így ezeket is érdemes vizsgálni.

„Sok teszt egyszerűen alacsonynak méri a kínai oltóanyag utáni antitestszintet,

mert a tüskefehérje elleni ellenanyagválaszt rögzítő vizsgálatok nem mutatják meg a vakcina által kiváltott antitest-termelődés teljes spektrumát. A kínai vakcinának is jót tenne, ha pontos képet kapnánk az általa kiváltott immunválaszról” – fogalmazott Boldogkői Zsolt.

Lakatos Péter, a labordiagnosztikával foglalkozó Pentacore Laboratórium orvosigazgatója – egyebek mellett – arról beszélt, hogy ő kétféle adatgyűjtést tartana érdekesnek: az egyikben korcsoportokra bontva lehetne nézni az ellenanyagszintet. „Hogy mindenkinek világos legyen, ez nem azt jelentené, hogy bármelyik labor minősítené az eredmények alapján bármelyik vakcinát.

itt nem a vakcinák osztályázásáról van szó, hanem arról, hogy megtudjuk, milyen védettséget kap valaki két oltás után, szükséges-e harmadik, esetleg más típusú oltóanyag kell neki”

– rögzíti.

A másik vizsgálatban pedig azt néznék, milyen hosszú ideig ad védettséget az adott vakcina.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018