INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

rendszám

itm

autó

változás

Egy munkás elkészült rendszámtáblákat szed le a szortírozó kocsiról a Plaket Kft. győri üzemében, ahol a gépjárművek rendszámait gyártják, 2012. szeptember 13-án. Még az idén döntés születhet a területi (megye, járás) alapú rendszámokról, és amennyiben a bevezetés mellett dönt az illetékes tárca, a műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a rendszámcsere.

Megszólalt a minisztérium az új rendszámok ügyében

Infostart

Már zajlik a jogalkotási munka, de van még idő a döntésre.

Mint az Infostart is beszámolt róla, a Magyar Autóklub portálja arról számolt be, hogy hamarosan döntés születik az új rendszámok bevezetéséről, mert lassan elfogynak a kiadható azonosítójelek a jelenlegi három betű–három szám formátumban. Az értesülések szerint betűből eggyel több lesz a jövőben és felkerül a magyar címer is a táblákra.

Az Origo a hír nyomán megkereste az ügyben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztériumot, és kiderült, már folyik a jogalkotási munka, de arról nincs szó, hogy napokon belül döntés születne.

"A jelenlegi karakterkészlet használatával még néhány évig biztosítható a rendszámok kiadása. A mostanit felváltó formátummal szembeni legfontosabb elvárás, hogy tartósan oldja meg a gépkocsik hatósági jelzéssel való ellátását. A rendszámtáblák karakterkészletével kapcsolatos jogalkotási munka folyamatban van" – közölte a szaktárca.

2019-ben még arról nyilatkozott a Belügyminisztérium, hogy a három betű-három szám kombináció 2026 környékén fog kifutni. Akkor a tervek között szerepelt, hogy bevezetik a területi alapú rendszámokat, mint amilyet Németországban vagy Ausztriában használnak.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018