eur:
387.12
usd:
363.9
bux:
56204.05
2023. szeptember 22. péntek Móric
Nyitókép: Unsplash.com

HÖOK: a gyakorlati képzéseknél lehet fontos a hosszabbítás

Meghosszabbíthatják az egyetemek, főiskolák a tavaszi félévet, az erről szóló rendelet szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben. Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke szerint a lehetőséggel azoknál a szakoknál, tárgyaknál élnek majd, ahol a gyakorlati képzés elengedhetetlen.

Budai Marcell az InfoRádióban emlékeztetett, a felsőoktatási intézményeknek már a tavalyi évben is volt arra lehetőségük, hogy az előre meghirdetett tanulmányi időszakon felül hallgatóik pótolhassanak tantárgyakat, vizsgákat, illetve arra is, hogy ősszel, a távoktatás során – minisztériumi engedéllyel – bizonyos tantárgyakat jelenléti oktatással valósítsanak meg. Vélhetően a jelenlegi helyzetnek is az a háttere, hogy vannak olyan szakok – lásd orvos- vagy gyógyszerészképzés –, amelyeket a gyakorlatorientáltságuk miatt lehetetlen teljes mértékben távoktatásban lefolytatni. Tehát, ha az egyetem úgy ítéli meg, hogy egy pár napos vagy hetes folyamat során a gyakorlati tudást is képes átadni, akkor erre lesz lehetősége – tette hozzá a HÖOK sajtófőnöke.

A HÖOK-nak egybként arról egyelőre nincsenek információi, hogy mely egyetemek fognak a lehetőséggel élni.

Távoktatás

Mint ismert, a hallgatók – a HÖOK múlt év tavaszán készült átfogó felmérése szerint – egyébként alapvetően elégedettek voltak a távoktatással. Ez részint annak is köszönhető, hogy a márciusig időszakban a diákok még meglehetősen empatikusan viseltettek az intézményi irányításokkal szemben, hiszen köztudott volt, hogy csak néhány nap állt rendelkezésre az átállásra – emelte ki a sajtófőnök. Az őszi félében viszont már – főként beszélgetések és kikérdezések nyomán – az volt tapasztalható, hogy a diákok kevésbé voltak elégedettek, hiszen akkor már jogos volt a felvetés a részükről, hogy miért nem történtek meg azok a jelentősebb fejlesztések, amelyeket korábban hiányoltak. De

alapvetően nagy elégedetlenség most sincsen

– tette hozzá Budai Marcell.

Ugyanakkor a távoktatás pozitív hozadéka lehet hosszú távon, hogy úgymond kiprovokálta azokat az online megoldásokat a magyar felsőoktatásból, amelyek a jövőben is szerves részei lehetnek az egyetemi életnek. Azzal együtt, hogy hatalmas munka lesz annak utólagos értékelése, hogy mely intézményeknél, mely szakoknál és tantárgyaknál, akár mely típusú hallgatóknál milyen módszertan működhetne az online térben – magyarázta a HÖOK sajtófőnöke. Véleménye szerint azt is ki kell hangsúlyozni:

önmagában az, hogy a tantermet átültették egy „Zoom–szobába”, még nem született meg a távoktatás.

Ahhoz nagyon komoly e-learning és online tananyagfejlesztésre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
„Ha csak le akarod tudni a munkát, csináld otthonról, de ha fejlődni akarsz a szakmádban, menj be az irodába”

„Ha csak le akarod tudni a munkát, csináld otthonról, de ha fejlődni akarsz a szakmádban, menj be az irodába”

A fenti idézet a Bécsben megrendezett CEE Property Forum 2023 konferencia irodapiaci panelbeszélgetésében hangzott el és bár nem értett egyet vele mindenki, mégis jól mutatja, hogy mennyire központi kérdés még mindig a piac szereplői számára az otthoni munkavégzés. Természetesen nem véletlenül, ugyanis az irodai kihasználtság végső soron a bérleti díjakra, a hozamokra, a fejlesztői és befektetői döntésekre egyaránt hatással van. Vajon mit gondolnak erről a kelet-közép-európai régió szakértői? És hogy látják a Magyarországon dolgozó vezetők?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×