INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

ivermectin

gyógyszer

covid-19

koronavírus

gyógyszerkutatás

Ígéretesnek tűnik a Covid ellen egy, az állatgyógyászatból ismert szer

Ígéretesnek tűnik a Covid ellen egy, az állatgyógyászatból ismert szer

InfoRádió

A világ számos országában kedvező eredménnyel zárultak a klinikai vizsgálatok az elsőként állatoknál alkalmazott ivermectin humán változatával. Csehországban és Szlovákiában ideiglenes engedélyt kapott a készítmény a Covid-gyógyításában. A készítmény alkalmazásáról néhány hónapon belül, a klinikai vizsgálatok után Magyarországon is döntés születhet.

Rövid idő alatt is ütőképes gyógyszerkutató-bázis jött létre Magyarországon, a klinikai vizsgálatokban a Covid-megbetegedés kezelésében aktív intézmények vesznek részt. A Koronavírus-kutató Akciócsoport kutatásvezetője, Mátyus Péter szerint az oltások elsődlegesek, de mellettük szükség van gyógyszerekre is, hiszen a vírus mutációja révén a vakcinák csak részben lesznek hatásosak. És még utóbbiak megújítása nyomán is biztosan lesznek a világnak olyan részei, ahol jó darabig az átoltottság mértéke még nem lesz megfelelő.

A szakemberek az úgynevezett gyógyszer-repozíciós kutatásokra fókuszálnak, vagyis egy már forgalomban lévő gyógyszert szeretnének új területen, a Covid-terápiában alkalmazni. Ugyanis óriási előnyük, szemben egy új, originális készítmény piacra kerülésével, ami akár 12-14 évet is igénybe vehet, hogy lényegesen rövidebb idő alatt bevethetők, miután számos dolog ismert az adott hatóanyagról, csak új területen szeretnék alkalmazni.

Az egyik ilyen az ivermectin, amely parazitaölőként eredetileg állatgyógyászati készítmény volt, de a 80-as évektől kezdve létezik humán változata is. Főként a harmadik világban alkalmazták, mintegy kétmilliárd esetben. A szer több támadási ponton is képes beavatkozni a fertőzésbe. A szakember kiemelte, az ivermectin nem pusztán antivirális hatással rendelkezik, hanem van egy olyan gyulladásgátló és immunmoduláns hatása is, amely a fertőzés következményeinek a leküzdésére, illetve megakadályozására is alkalmassá teheti.

Mátyus Péter szerint a klinikai vizsgálatok itthon is biztatóan haladnak. Ennek során azt kell megítélni, hogy vajon alkalmas-e a szer arra, hogy alkalmazásával elkerülhető a betegség súlyosbodása. Mint mondta, a kezdeti szakaszban jól tervezett körülmények között zajlik az alkalmazása, egyik szervezője és kivitelezője a Debreceni Egyetem.

A gyógyszerkutató úgy véli: az eredmények alapján néhány hónapon belül döntés születhet a készítmény hazai alkalmazásáról. Ha pedig hatásos és biztonságos, elindulhat a gyártás, és a gyógyszer széles körben hozzáférhetővé válik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

Ígéretesnek tűnik a Covid ellen egy, az állatgyógyászatból ismert szer
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018