eur:
393.22
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közreadott képen egészségügyi dolgozó nézi a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó fecskendőket a cég egyik pekingi üzemében december 25-én. A vakcina inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz. Az oltóanyag feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei

Lengyel nem az orosz és kínai vakcinára

Bár uniós szinten még nincsen úgynevezett vakcinaútlevél, de a közösségen belül Magyarország legerősebb szövetségesének számító lengyelek megváltoztatták a beutazási feltételeket. Varsó kedd éjféltől a 48 órás negatív teszten kívül csak az Európai Unió által elismert vakcinákkal beoltottakat engedi be akadálytalanul. Tehát azok, akik kínai vagy orosz vakcinát kaptak, a lengyel hatóságok számára oltatlan személyeknek minősülnek.

Kedd hajnaltól egy új lengyel kormányrendelet alapján lehet belépni Lengyelország területére – szúrta ki az Átlátszó. A szabályozás egyik új eleme, hogy ha valaki külföldről érkezik és rendelkezik az Európai Unió által jóváhagyott Covid-19 ellen beadott vakcináról szóló igazolással, azonnal beléphet az országba.

Amennyiben valaki nem tud sem negatív tesztet, sem az EU által jóváhagyott vakcinával történt oltásról igazolást felmutatni a lengyel határon, arra 14 napos karantén vár.

Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője az InfoRádiónak korábban azt mondta: hivatalosan még nem született döntés egységes igazolásról, amellyel szabadon lehetne utazni az unión belül.

A brüsszeli ügyekben jártas szakember kifejtette: a mostanság sokat emlegetett, az unióban bevezetésre szánt vakcinaútlevél, mint megfogalmazás, nem helyes, ugyanis egy úgynevezett oltási igazolásról lenne csak szó, amire már most is van példa nemzetállamonként. Tervek szerint ezeket kapcsolnák egy közös digitális rendszerbe (természetesen nagy hangsúlyt fektetve az adatvédelemre). Magyarán, hogy átlátható legyen az EU-huszonhetek szintjén a vakcináció és annak eredményessége.

„Hogy netán az utazásra is hasznosítanák, miután ennek a lehetősége is – logikusan – felmerült, arról a brüsszeli vezetők álláspontja szerint még túl korai beszélni,

miután ezzel kapcsolatban még sok a megválaszolatlan kérdés. Például nem teljesen tisztázott a mai napig sem, hogy akit beoltottak, vajon képes-e továbbadni a vírust.

Az Európai Unióban eddig csak a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcináit engedélyezték. Folyamatban van az amerikai Johnson and Johnson, a német CureVac és a szintén amerikai Novavax vakcinájának vizsgálata. Minden korábbi hírrel ellentétben

a Magyarországon is használt az orosz Szputnyik V nem kapott engedélyt még az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA).

Az Euractiv információi alapján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint több uniós tagállam is Budapestnél kopogtatott „Moszkva telefonszámáért”, hogy ők is rendelhessenek a koronavírus elleni orosz Szputnyik V-vakcinákból. Legalábbis Szijjártó Péter állítólag erről beszélt az Európai Unió Tanácsának külügyi értekezletén.

Az valóban igaz, hogy az Európai Unión belül többek között a német és az osztrák kancellár is nyitott az orosz oltóanyag használatára, de mindketten az európai hatóságok engedélyéhez kötötték ezt. A magyar kormány azonban más vakcináknak is zöld utat adott: az orosznak azzal az indokkal, hogy Szerbiában, vagyis egy uniós tagjelölt államban is használják, illetve a kínainak, azzal az indokkal, hogy a világ egyik legnépesebb országában használva már legalább egymillió embert beoltottak vele.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×