INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

gyévai zoltán

vakcinaigazolvány

koronavírus

járvány

Nem olyan biztos, hogy elfogadják a magyar vakcinaigazolványt külföldön

Nem olyan biztos, hogy elfogadják a magyar vakcinaigazolványt külföldön

Infostart / InfoRádió

Várhatóan csak nyár előtt lesz uniós álláspont és döntés arról, hogy a koronavírus ellen beoltottak miként mozoghatnak az EU-n belül. A legutóbbi magyar vakcinaútlevél-lépés ugyanakkor komoly kérdésekhez vezetett, és felvetette a tesztelés és a karantén megmaradásának lehetőségét is - vélekedett az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában az EU-Monitor főszerkesztője, Gyévai Zoltán.

A magyar kormánynak van egy rendelete, amely szerint a magyar vakcinaigazolványban nem lesz benne az oltás típusa - ez felveti a kérdést, hogy lehet-e így e dokumentummal külföldre utazni, elfogadják-e az oltottság igazolásaként, vagy csak itthon lesz érvényes. Ezzel kapcsolatban Gyévai Zoltán, az EU-Monitor főszerkesztője az InfoRádióban elmondta: ezt a kérdést már feltették az Európai Bizottságnak is, de nem érkezett egyértelmű válasz. Azt mondták, még túl korai ennek a kérdésnek a felvetése, vagyis meg kell várni a márciusban érkező, a részleteket is tartalmazó bizottsági javaslat kidolgozását.

Ennek hiányában egyelőre nehéz a jövőt felvázolni, de a szakember szerint ha lesz megállapodás arról a tagállamok között, hogy az igazolványnak mik lesznek a tartalmi részei, és abba bekerül-e a vakcina típusa – ő úgy látja, értelmetlen lenne épp ezt a legfontosabb információt kihagyni belőle –, akkor egyfajta konfliktus alakulhat ki a magyar kormány már említett vakcinaigazolványos intézkedése és az uniós szabályok között. Az is fontos kérdés, hogy e feszültség feloldása miként valósulhat meg.

Számba kell venni azt is, hogy

a lengyelek már bejelentették, ők csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltásokat tartalmazó igazolványokat fogják elfogadni.

A logikájuk abból indult ki – és ennek megértése az EU-Monitor főszerkesztője szerint támpontot adhat a továbbiakra –, hogy van egy közös európai szintű vakcinabeszerzési program, amely pillanatnyilag hat szerre terjed ki, és ezen felül szabadon lehet vakcinákat vásárolni, ám azokat tilos más országba átvinni, csak az adott ország alkalmazhatja a saját felelősségére. Vagyis e logikát kivetítve az oltásigazolványok uniós használhatóságára, logikusnak tűnhet, hogy ha magukat az oltásokat nem engedélyezik a közösségben, akkor az azokkal oltottak státusza sem lehet ugyanaz, mint a többieké.

Gyévai Zoltán hozzátette: az Európai Bizottság javaslata nyilvánvalóan az ilyen helyzetekre is fog javaslatot kínálni, de ez

a véleménye szerint azt jelentheti, hogy az uniós engedéllyel nem rendelkező vakcinával oltottak számára megmarad a kötelező tesztelés és a karantén

– hangzott el az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

Frissítés: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón újságírói érdeklődésre közölte: a vakcinaútlevelek ügyében egyelőre továbbra sincs döntés, csak az EU szakmai szervezetei tesznek javaslatokat. Felhívta a figyelmet a német kancellár véleményére, aki szerint a nemzetállamoknak kell kiadniuk a kártyákat, az államok pedig kölcsönösen elfogadják egymásét. Magyarország is ezt az álláspontot támogatja - ha valaki ezt nem tenné meg, viszonosság alapon például Magyarország sem fogadná el az érintett országét. (Az igazolványok tartalmára Gulyás Gergely nem tért ki.)

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Gyévai Zoltán a vakcinaútlevélről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018